X

Detenţia provizorie a americanului Paul Whelan în Rusia, prelungită după un an

Detenţia preventivă în Rusia a americano-britanicului Paul Whelan, arestat în urmă cu un an pentru spionaj, a fost prelungită marţi până în martie anul viitor de un tribunal din Moscova, informează France Presse, scrie agerpres.

Paul Whelan, care este de asemenea irlandez şi canadian, a primit luni vizita reprezentanţilor diplomatici ai celor patru naţionalităţi ale sale în închisoarea Lefortovo, care au putut să-i aducă, cu ocazia Crăciunului, felicitări de la familia sa şi alimente, a declarat pe Twitter serviciul de presă al Ambasadei SUA.

Citește și: Israelul se opune acordului turco-libian asupra frontierei maritime

“Au trecut douăsprezece luni de când Pavel nu a mai auzit vocile părinţilor săi, puteţi să-i faceţi o mică bucurie de Crăciun şi să-l lăsaţi să sune acasă”, a declarat adresându-se autorităţilor ruse Bartle B. Gorman, însărcinatul cu afaceri american.

Tribunalul municipal din Moscova a ordonat marţi prelungirea detenţiei lui Whelan, în aşteptarea procesului său, până la 29 martie.

Serviciile de securitate ruse susţin că l-au arestat “în timp ce comitea un act de spionaj”, ceea ce el neagă. El se confruntă cu o pedeapsă de până la 20 de ani de închisoare.

Avocatul lui afirmă că clientului său i-a fost întinsă o capcană de către o cunoştinţă care i-a transmis un stick USB conţinând ceea ce Paul Whelan credea că erau fotografii făcute împreună în timpul unei şederi anterioare în Rusia.

În octombrie, la o audiere anterioară, Paul Whelan şi-a clamat nevinovăţia într-un stil figurat.

“Rusia spune că a arestat un James Bond într-o misiune de spionaj, în realitate l-au răpit pe Mister Bean în vacanţă”, a declarat el, referindu-se la celebrul spion de ficţiune şi la personajul stângaci interpretat de britanicul Rowan Atkinson.

Citește și: Pedepse cu închisoarea fără precedent pentru doi pedofili din Portugalia

El şi rudele sale susţin că nu a fost îngrijit în mod corespunzător pentru o hernie şi că a suferit rele tratamente în închisoare. Acuzaţii respinse de Rusia, care afirmă că i-a propus chiar o intervenţie chirurgicală.

“Nimic nu ameninţă sănătatea lui Paul Whelan, iar simulările sale, care au loc periodic, sunt, se pare, rezultatul lecţiilor din pregătirea agenţilor de spionaj american”, a asigurat Ministerul de Externe rus la începutul lunii decembrie.

Tags: Bartle B. GormaninchisoaremoscovaPaul WhelanrusiaSUA
Categorii: Știrile zilei