Detenţie preventivă în Danemarca pentru trei separatişti iranieni acuzaţi de spionaj în favoarea Arabiei Saudite

Publicat:

Un tribunal danez din Roskilde, la vest de Copenhaga, a ordonat marţi plasarea în detenţie preventivă a trei membri ai Mişcării arabe de luptă pentru eliberarea Ahwaz (ASMLA), o grupare separatistă iraniană, suspectaţi de spionaj în favoarea Arabiei Saudite, transmite dpa, potrivit agerpres.

Potrivit serviciului de securitate danez PET, cei trei sunt membri importanţi ai ASMLA.


Citește și : UE RESPINGE planul de pace elaborat de Trump pentru conflictul israelo-palestinian

Între 2012 şi 2018, suspecţii au strâns informaţii despre anumite persoane în Danemarca şi în afara ţării, a indicat PET.

Cei trei au respins acuzaţiile înainte ca judecătorii să decidă ca audierea să continue cu uşile închise, a relatat agenţia de presă daneză Ritzau.

Ei vor rămâne în arest până la 27 februarie.

ASMLA militează pentru secesiunea de Iran, acuzând Teheranul de crime împotriva minorităţii arabe ahvize, într-o ţară majoritar persană.

La rândul său, regimul iranian consideră ASMLA organizaţie teroristă şi o acuză de atacul din septembrie 2018 din timpul unei defilări militare, când cel puţin 25 de persoane au fost ucise în oraşul Ahwaz.

PET a pus cazul de spionaj pe seama rivalităţii regionale dintre Arabia Saudită şi Iran.

Ministrul de externe danez Jeppe Kofod a criticat luni Iranul şi Arabia Saudită pentru că îşi exportă conflictul pe teritoriul ţării sale.

Teheranul a acuzat în trecut Danemarca şi Olanda că găzduiesc membri ai mişcării ASMLA.

Citește și : Zeci de arestări în trei operaţiuni antidrog în sudul Italiei

Un iranian a fost arestat luni în Olanda sub suspiciunea că plănuia un atac în Iran. Bărbatul, în vârstă de 40 de ani, mai este acuzat că este membru al ASMLA, conform agenţiei olandeze ANP.

În 2018, PET a informat că un serviciu de informaţii iranian ar fi încercat să comită pe teritoriul danez atacuri împotriva unor membri în exil ai opoziţiei arabe iraniene. PET a declanşat atunci o amplă operaţiune de securitate. Teheranul a negat orice implicare.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele Ca urmare a sesizărilor repetate din partea populației locale cu privire la...

Atac armat la o nuntă în Franța: Un mort și cinci răniți

Atac armat la o nuntă în Franța: Un mort și cinci răniți O persoană a fost ucisă și cinci rănite, trei dintre ele grav, în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.