X

Deţinutul de extremă stânga Dimitris Koufodinas a ieşit din greva foamei declarată în urmă cu 66 de zile

Deţinutul de extremă stânga Dimitris Koufodinas a ieşit duminică din greva foamei pe care a declarat-o în urmă cu 66 de zile, a anunţat avocatul său, în condiţiile în care medicii au alertat în legătură cu deteriorarea stării sale de sănătate, informează AFP, potrivit agerpres

“Noi l-am convins să pună capăt acestei greve”, a declarat avocata sa Ioanna Kourtovik.

Citește și : Fostul ministru australian de Finanţe Mathias Cormann, noul secretar general al OECD

Într-o declaraţie transmisă de avocata lui, Dimitris Koufodinas le-a mulţumit “oamenilor progresişti” pentru sprijin, după numeroasele manifestaţii organizate în susţinerea lui, manifestaţii în timpul cărora au avut loc numeroase incidente cu forţele de ordine. “Lucrurile care se întâmplă afară sunt mai importante decât ceea ce le-a declanşat”, a declarat el.

Dimitris Koufodinas, liderul operaţional al grupării de gherilă Organizaţia Revoluţionară 17 noiembrie destructurate în 2002, a intrat într-o grevă a foamei pe 7 ianuarie, în închisoarea de maximă securitate din Domokos (centru), pentru a cere transferul său la închisoarea Korydallos din Atena, lângă familia sa.

El se află în detenţie de 18 ani, după ce a fost condamnat în 2003 pentru uciderea a 11 persoane în perioada 1980-2000, printre care cumnatul actualului premier de dreapta Kyriakos Mitsotakis şi tatăl actualului primar al Atenei, Costa Bakoyannis.

Citește și : Comisia Europeană își apără politica de distribuire uniformă a vaccinurilor în blocul comunitar

Cunoscută şi ca 17N, organizaţia respectivă îşi revendică denumirea de la data încheierii unei revolte din 1973 la Universitatea din Atena, împotriva puterii militare din Grecia cunoscute ca “regimul coloneilor” din perioada 1967-1974. 17N a organizat peste 100 de jafuri armate, asasinate şi atentate cu explozivi şi a fost desemnată de Grecia, Turcia, Regatul Unit şi SUA ca organizaţie teroristă.

Gruparea s-a dezmembrat după arestarea şi inculparea mai multor membri. Unul dintre aceştia este Koufodinas, acum în vârstă de 63 de ani, condamnat la închisoare pe viaţă.

Tags: atenaDimitris KoufodinasDomokosgreva foamei
Categorii: Diaspora