X

Dezastru ecologic pe lacul din satul Drăsliceni: Mii de peşti morți plutesc de câteva zile în derivă

Dezastru ecologic pe lacul din satul Drăsliceni: Mii de peşti morți plutesc de câteva zile în derivă

Imagini dezolante pe un lac din satul Drăsliceni, raionul Criuleni. Mii de peşti au murit şi plutesc de câteva zile, spre disperarea locuitorilor care suportă un miros greu. Autorităţile publice locale susţin că nu este un accident ecologic, ci un fenomen ce apare în perioadele caniculare. Mai mulţi săteni s-au mobilizat şi au curăţat lacul.

NATALIA CHICU jurnalist TVR MOLDOVA: „La apelul Primăriei au răspuns mai mulți locuitori din satul Drăsliceni și Ratuș. Înarmați cu găleți, de dimineață, aceștia au strâns peștele mort de pe malul lacului. Acesta a fost încărcat în remorca unui tractor și urmează a fi îngropat. Totuși pe lac mai sunt zeci de pești morți, iar mirosul insuportabil se simte la sute de metri”, potrivit tvrmoldova.md.

Citește și : Comisia Europeană a dat alerta economică: Turismul în UE s-ar putea prăbuși din cauza încălzirii globale

Șofer tractor: „Lucrătorii de la primărie, de la școală, de la grădiniță. M-au sunat dimineață și ne-au spus să vin cu tractorul, dar de când e mort nu știu”.

Locuitoare Ratus: „ – Cum credeți de ce a murit peștele? – Nu știu, o dat cineva ceva, dar cui îi trebuie iazul acesta, aista cu găinile aruncă toatele mațele aici”.

Localnicii spun că nu este prima dată când au o astfel de problemă.

„Anul trceut a fost și a fost urât tare situația. Iazul acesta e clar cu el, nu-I îngrijit, el trebuie îngrijit. – Păi e arendat, are proprietar? – Eh, ei vin iau pește și fig de aici, nu stau aici să facă curățenie. Trăiecs un pic mai departe de centru, da-i miros de pește neplăcut. Dacă Primăria l-a dat în arendă trebuie să aibă grijă, cred că Primăria, d-apoi cine”.

Primarul susține că fenomenul apare în perioadele caniculare. Lacul din Drăsliceni are peste 50 de ani și nu a fost curățat niciodată.

PETRU BUZU primar, comuna Drăsliceni: „Arendașul, săptămâna aceasta nu a ieșit cu echipa de băieți să strângă peștele, am fost nevoiți să apelăm la angajații primăriei, inclusiv instituțiile publice. Mâine o să mai strângem o parte care mai rămâne. O să fie evacuat, înhumat. Malurile lacului o să fie prelucrate cu clorură de var”.

Persoana care arendează lacul nu ne-a raspuns la telefon. Primarul satului spune că lucrările de curățare și amenajare a lacului s-ar ridica la câteva milioane de lei, bani pe care Primăria nu-i are. La Drăsliceni a ajuns o comisie de la Ministerul Mediului.

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

SERGIU LAZARENCU ministrul Mediului: „Oxigenarea este foarte mica în apă şi am prescris ca acest lac este obligat să-şi facă paşaport şi regulament. Totodată, îndemn primarii şi deţinătorii de iazuri să aplice la fondul de mediu pentru proiectul de decolmatare a iazurilor”.

Situaţii similare au fost înregistrate şi în lacurile “Valea Morilor” şi “La Izvor” din Chişinău.

Tags: CriuleniDrăslicenipesti
Social