X

DEZASTRU la Zaporojie. Unul dintre turnurile de răcire trebuie demolat

DEZASTRU la Zaporojie. Unul dintre turnurile de răcire trebuie demolat

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat că unul dintre turnurile de răcire ale centralei nucleare Zaporojie ocupată de ruşi în Ucraina a fost grav avariat într-un incendiu luna trecută şi va trebui probabil demolat, informează Reuters, potrivit stiripesurse.ro.

Rafael Grossi, directorul AIEA, agenţie creată sub egida ONU, a făcut această declaraţie miercuri, în timpul celei de-a cincea vizite pe care a întreprins-o la centrala nucleară, care fusese ocupată de forţele ruse la scurt timp după ce Rusia şi-a declanşat invazia împotriva Ucrainei, în februarie 2022.

Moscova şi Kievul se acuză regulat de atacuri asupra centralei nucleare şi atenţionează în legătură cu riscul unui accident nuclear.

DEZASTRU la Zaporojie. Unul dintre turnurile de răcire trebuie demolat

Grossi a postat o înregistrare video pe platforma de mesagerie X în care se poate vedea cum evaluează pagubele, stând în interiorul turnului de răcire.

“Până acum, nu am putut să ajungem până aici, în adâncul turnului de răcire, prin urmare acum putem evalua mult mai bine pagubele produse”, a spus Grossi în acest video, purtând o cască pe cap şi o vestă antiglonţ. “Această mare structură nu mai poate fi utilizată în viitor, prin urmare ea va fi probabil demolată la un moment dat”, a adăugat el.

Focul a izbucnit la turnul de răcire pe 11 august, iar Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de acţiuni care au generat incendiul.

La acea dată, Grossi a descris incendiul drept unul dintre numeroasele “atacuri nesăbuite”, însă nu a pus vina pe seama niciuneia dintre părţi.

DEZASTRU la Zaporojie. Unul dintre turnurile de răcire trebuie demolat

Centrala Zaporojie din sud-estul Ucrainei, cea mai mare din Europa cu cele şase reactoare ale sale, este “oprită la rece” şi nu produce energie electrică. Ea necesită energie din afară pentru a menţine rece materialul nuclear şi a preîntâmpina producerea unui accident.

Înregistrarea video postată miercuri îl mai arată pe Grossi inspectând o staţie de pompare pentru alimentare cu apă, în cantităţi mai mici după distrugerea anul trecut a barajului de la Kahovka, din sudul Ucrainei. El a mai vizitat o instalaţie de depozitare a combustibilului nuclear.

Grossi a avut o întrevedere cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski marţi, la Kiev, şi a spus că lucrurile sunt “foarte fragile” la centrala Zaporojie, unde inspectori ai AIEA sunt staţionaţi de la mijlocul lui 2022.

Săptămâna trecută, Grossi s-a deplasat la centrala nucleară Kursk din sudul Rusiei şi a declarat că acolo există un risc de accident nuclear, în timp ce forţele ucrainene, care şi-au lansat luna trecută incursiunea în regiunea rusă Kursk, se află la 40 de km de centrală.

Tags: Agentia Internationala pentru Energia Atomica (AIEA)Rafael GrossirusiaucrainaZaporojie
Război in Ucraina