X

Dezastrul de la Notre-Dame este privit ca o ‘pedeapsă divină’ în Serbia

Incendiul de la catedrala Notre-Dame din Paris este o “pedeapsă divină”, au apreciat două tabloide sârbe, care au amintit că în catedrală a fost arborat un drapel al Kosovo în timpul ceremoniei de marcare a Centenarului Armistiţiului din 1918, relatează marţi AFP, potrivit agerpres.

“I-a ajuns din urmă pedeapsa divină”, au titrat la unison tabloidele Alo şi Informer. Alo vede în drama produsă la Paris revanşa pentru faptul de a fi ”scuipat pe victime sârbe” ale războiului din Kosovo.

Citește și: Emmanuel Macron promite reconstrucția catedralei Notre-Dame – VIDEO

Apropiate puterii, ambele publicaţii au retras rapid aceste articole, luni seara.

În cadrul festivităţilor de marcare a centenarului războiului din 1914-1918, interiorul catedralei pariziene a fost decorat cu steagurile tuturor invitaţilor la ceremonii, inclusiv din Kosovo. Serbia, care nu recunoaşte independenţa fostei sale provincii sudice, a denunţat acest lucru.

Relaţiile între Paris şi Belgrad au fost tensionate şi mai mult de faptul că preşedintele kosovar Hashim Thaci a fost aşezat la 11 noiembrie în tribuna de onoare, în timp ce omologului său din Serbia, Aleksandar Vucic, i-a fost rezervată o tribună secundară.

Pe reţelele sociale, mulţi au reluat tema aleasă iniţial de Alo şi Informer. “Să ardă cine a bombardat Republika Srpska (entitate sârbă a Bosniei) şi Serbia, nevinovate şi neajutorate”, a scris Rajko Vasic pe Twitter.

Serbia comemorează 20 de ani de la campania lansată de NATO care a forţat-o să îşi retragă trupele din Kosovo, punând capăt de facto conflictului împotriva separatiştilor albanezi kosovari. Această campanie rămâne ca o umilire şi o traumă profundă pentru sârbi.

Citește și: Bernie Sanders, candidat pentru Casa Albă și critic virulent al bogaților americani, a devenit el însuși milionar

Au fost exprimate însă şi alte opinii. ”Toţi cei care se bucură în seara asta ar trebui să se întrebe care sunt păcatele noastre, după incendiul care a distrus biserica (sârbă) Sfântul Sava” din New York, în 2016, a scris Alex Krstanovic.

Preşedintele Aleksandar Vucic şi-a exprimat sprijinul faţă de Franţa, afirmând că “toţi cetăţenii Serbiei sunt trişti” şi sunt alături de “prietenii lor francezi”. El a asigurat că ţara sa este pregătită ”să ajute la refacerea catedralei Notre-Dame, un simbol al civilizaţiei franceze şi al lumii.

Faimosul monument parizian a fost devastat luni după-amiază de un incendiu violent, care i-a afectat puternic structura şi a dus la prăbuşirea turlei în formă de săgeată, cu o înălţime 93 de metri. 

Tags: Aleksandar VucicfrantaHashim ThaciincendiuKosovoNATONotre-Dameparisserbia
Categorii: Diaspora