X

Dezbaterea privind implicarea militară a Republicii Cehe în Afganistan se intensifică după încă un deces în rândul soldaţilor cehi

Dezbaterea privind implicarea militară a Republicii Cehe în Afganistan s-a intensificat după ce patru soldaţi cehi şi-au pierdut viaţa pe frontul afgan în mai puţin de trei luni, relatează marţi dpa, potrivit Agerpres.

“Nu vreau să mai văd niciun soldat ucis”, a declarat marţi în parlamentul de la Praga fostul ministru de externe social-democrat Lubomir Zaoralek, cerând retragerea celor 350 de soldaţi cehi desfăşuraţi în prezent în Afganistan. Fostul şef al diplomaţiei cehe a subliniat că nu se întrevede sfârşitul acestui conflict.

Citește și : Kremlinul recunoaşte în faţa americanilor că Tratatul INF are mai multe puncte slabe

Un soldat ceh din cadrul forţelor NATO din Afganistan şi-a pierdut viaţa luni în provincia Herat (vest) şi alţi doi conaţionali de-ai săi au fost răniţi într-un atac comis de un bărbat îmbrăcat în uniforma forţelor de securitate afgane, a anunţat mai devreme şeful Statului major al armatei cehe Ales Opata.

Dezbaterea privind continuarea participării Cehiei la operaţiunile militare din Afganistan a început după ce trei soldaţi cehi au murit într-un atac în estul afgan, în august. În iunie a.c., parlamentul de la Praga convenise să prelungească mandatul şi să majoreze numărul militarilor cehi din Afganistan.

Preşedintele ceh Milos Zeman a susţinut menţinerea prezenţei militare, afirmând că “aceşti bărbaţi viteji” luptă pentru toţi cetăţenii Cehiei, a indicat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei.

Citește și : Erdogan cere ca asasinii lui Jamal Khashoggi să fie judecaţi în Turcia – VIDEO

Tags: AfganistanLubomir ZaoralekMilos ZemanNATOPragasoldati
Categorii: Diaspora