Dezbaterea privind monarhia, reaprinsă în Australia de lipsa iluminării emblematicei Opere din Sydney

Publicat:

Oraşul australian Sydney nu a iluminat emblematica Sydney Opera House (Opera din Sydney) pentru a marca încoronarea regelui Charles al III-lea, care a avut loc sâmbătă, la Londra, deoarece a fost considerată o cheltuială somptuoasă, după cum a declarat luni Chris Minns, şeful guvernului regional din New South Wales, a cărui capitală este Sydney, relatează AFP şi EFE, potrivit agerpres. Decizia a relansat dezbaterea privind monarhia în această ţară al cărei şef de stat este regele Marii Britanii.

Clădirea Operei din Sydney, una dintre cele mai reprezentative din ţara oceanică şi care de obicei este iluminată pentru a celebra evenimente festive, se afla în planurile guvernului regional anterior pentru a celebra încoronarea, dar schimbarea survenită după alegerile din martie a făcut ca noul executiv să renunţe la această idee.


Citeşte şi: Americanii ‘s-au prins’: ‘Este foarte improbabil ca Rusia să-şi folosească armele nucleare!’ – Black News

Politicianul laburist, care a ajuns la sfârşitul lunii martie în fruntea acestui stat australian, şi-a apărat decizia de a renunţa la planul predecesorilor săi de a ilumina clădirea pentru încoronarea şefului Commonwealth-ului, din care face parte şi Australia.

”Bineînţeles că îl respect pe noul rege, dar sunt atent unde şi cum cheltuim banii contribuabililor”, a declarat Minns într-un interviu acordat luni postului de radio local 2GB Sydney, subliniind că iluminarea Operei costă aproximativ 100.000 de dolari australieni (61,290 milioane de euro) de fiecare dată.

Minns, care este un republican declarat, a amintit că Opera House a fost iluminată de aproximativ 70 de ori anul trecut, inclusiv în septembrie, cu ocazia morţii reginei Elisabeta a II-a.

El a declarat că vrea să păstreze aceste iluminări ”pentru Australia şi australieni, pentru momentele de sacrificiu şi eroism pentru ţară sau pentru când are loc un eveniment internaţional important la Sydney”.

Deşi Opera House nu a fost iluminată, alte clădiri oficiale din Sydney, cum ar fi Admiralty House (Casa Amiralităţii) şi Muzeul Naţional Maritim Australian, au fost iluminate în purpuriu, culoare regală, în timpul ceremoniei de încoronare a regelui Charles al III-lea.

Decizia de a nu ilumina sâmbătă Opera din Sydney în cinstea încoronării noului rege britanic reaprinde dezbaterea despre relaţia ţării cu monarhia britanică. Potrivit sondajelor, cei 25 de milioane de locuitori sunt împărţiţi între a păstra monarhia constituţională ca formă de guvernământ şi a opta pentru o republică.

Citeşte şi: Medvedev cere asasinarea lui Volodimir Zelenski – Black News

Premierul australian, Anthony Albanese, membru al Partidului Laburist, a participat la încoronarea de la Londra, dar este un republican convins. El s-a angajat să organizeze un referendum privind sistemul statal dacă îşi va păstra funcţia la alegerile programate pentru 2025.

Preşedintele Ligii Monarhiste Australiene, Philip Benwell, este de părere că populaţia “se confruntă cu o campanie de republicanism mascat în Australia din partea actualului guvern, în pofida prezenţei premierului la Londra, unde şi-a declarat loialitatea faţă de rege”. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

5 diete sănătoase cu care poți slăbi și preveni bolile

5 diete sănătoase cu care poți slăbi și preveni bolile Dacă îți dorești să scapi de kilogramele în plus, sfatul specialiștilor este să eviți dietele...

Am putea cumpăra pâine mai ieftin? Fermierii susțin că nu vor obține recolta așteptată în acest an

Am putea cumpăra pâine mai ieftin? Fermierii susțin că nu vor obține recolta așteptată în acest an În sudul țării este în toi recoltarea cerealelor...

Atac armat la o nuntă în Franța: Un mort și cinci răniți

Atac armat la o nuntă în Franța: Un mort și cinci răniți O persoană a fost ucisă și cinci rănite, trei dintre ele grav, în...

O familie din Căușeni are căpșuni anul împrejur. Care este secretul

O familie din Căușeni are căpșuni anul împrejur. Care este secretul Ne-am obișnuit să cumpărăm legume și fructe de import, deși le-am putea consuma de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.