Dezincriminarea eutanasiei în Portugalia, blocată din nou de un veto al preşedintelui

Publicat:

Preşedintele portughez, conservatorul Marcelo Rebelo de Sousa, a impus din nou veto, miercuri, asupra unei legi de dezincriminare a eutanasiei susţinută de trei ani de majoritatea de stânga din parlament, informează AFP, potrivit agerpres.  

Şeful statului a decis “să nu promulge legea” votată pe 31 martie şi care deschidea calea pentru “moartea asistată medical”, cerându-le deputaţilor clarificări asupra unui text “atât de sensibil”, a anunţat preşedinţia portugheză într-un comunicat..


Citește și : Kim Jong Un ordonă lansarea primului satelit nord-coreean de spionaj

Rebelo Sousa doreşte “să nu existe nicio îndoială asupra aplicării ei”.

De acum, deputaţii pot anula veto-ul prezidenţial votând acelaşi text pentru a doua oară sau amendându-l încă o dată.

Preşedintele “a optat pentru un veto politic”, a declarat deputata socialistă Isabel Moreira, una dintre principalele voci în favoarea dezincriminării eutanasiei. “A venit momentul să se facă respectată dorinţa acestei majorităţi”, a declarat ea în parlament, într-o declaraţie pentru media portugheze.

Datorită voturilor majorităţii socialiste, parlamentul Portugaliei a adoptat o nouă versiune a legii favorabilă dezincriminării eutanasiei, reformulată după ce fusese contestată de Curtea Constituţională.

Este pentru a patra oară în trei ani când parlamentul portughez a votat în favoarea eutanasiei, însă textul s-a lovit deja de rezervele şefului statului şi Curţii Constituţionale.

Cea mai recentă reformulare prevede că eutanasia nu este autorizată decât în cazurile în care “sinuciderea asistată medical este imposibilă din cauza unei incapacităţi fizice a pacientului”.

Însă preşedintele şi-a exprimat dubiile în privinţa acestei prevederi.

Citește și : Imperiul post-imperial

“Este important să se precizeze cine recunoaşte şi atestă această imposibilitate. Pe de altă parte, este de asemenea potrivit să se precizeze cine trebuie să supervizeze sinuciderea asistată, adică ce medic trebuie să intervină într-o situaţie sau alta”, a declarat preşedintele Marcelo Rebelo de Sousa pentru a apăra retrimiterea textului de lege în parlament.

Belgia şi Ţările de Jos au fost primele două state europene care, acum două decenii, au autorizat eutanasia, urmate între timp şi de alte ţări din Europa.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.