Diana Caraman spune că 40% dintre chișinăuieni vorbesc în rusă

Publicat:

Diana Caraman spune că 40% dintre chișinăuieni vorbesc în rusă

Candidata Partidului Comuniștilor pentru funcția de primar de Chișinău, Diana Caraman, a declarat la dezbaterile electorale de la posturile publice „Moldova 1” și „Radio Moldova” că 40% dintre chișinăuieni vorbesc în limba rusă.

Potrivit datelor oficiale, această afirmație este un fals, deoarece doar 25% dintre locuitorii Chișinăului vorbesc, de obicei, în limba rusă, transmite Stopfals.md.


Citeşte şi: Cercul lui Putin amenință Occidentul: ‘Al Treilea Război Mondial este mai aproape decât credeți’ – Stiripesurse.md

La 29 octombrie 2023, Diana Caraman a participat la o dezbatere electorală la postul public de radio „Radio Moldova”, care este difuzată și în format video la postul public de televiziune „Moldova 1”. Candidatei PCRM i-a fost închis microfonul după ce ea nu s-a conformat cerințelor Regulamentului companiei „Teleradio-Moldova”, potrivit căruia dezbaterile electorale organizate de radiodifuzorul public au loc în limba română.

În replică, Caraman a declarat că „în Chișinău, 40% de persoane vorbesc în limba rusă și ei trebuie să cunoască, pentru că ei tot plătesc impozite”. Ea a acuzat „Teleradio-Moldova” că a discriminat-o pe criterii lingvistice.

Doar unul din patru chișinăuieni vorbește, de obicei, în limba rusă

Datele oficiale o contrazic pe candidata comunistă Diana Caraman. Astfel, potrivit Recensământului populației și al locuințelor din 2014, din cei puțin peste 450.000 de locuitori ai municipiului Chișinău care au declarat limba pe care o vorbesc de obicei, doar 25,6% au spus că vorbesc preponderent în rusă. Pentru comparație: 43,8% din locuitorii municipiului Chișinău au declarat că, de obicei, vorbesc în română, iar 29,5% – în „moldovenească”.

Diana Caraman spune că 40% dintre chișinăuieni vorbesc în rusă

Și mai puțini locuitori ai municipiului Chișinău au spus că limba lor maternă este rusa – 20,8%. Pe de altă parte, doar 9,3% din populația municipiului Chișinău se identificau în 2014 ca etnici ruși.

Pretinsa rusofobie, o narațiune a Kremlinului

Narațiunea că în statele postsovietice care tind să se integreze în Uniunea Europeană ar exista rusofobie, etnicii ruși fiind discriminați, este promovată des de Kremlin și mass-media prorusă, care manipulează cu diferite incidente, „servindu-le” drept manifestări de rusofobie.

Anterior, și socialistul Igor Dodon invoca narațiunea respectivă, acuzând-o pe Maia Sandu că a eliminat limba rusă din programul școlară.

Diana Caraman spune că 40% dintre chișinăuieni vorbesc în rusă

De menționat că limba rusă nu a fost eliminată din Curriculumul școlar, ci a fost schimbată din disciplină obligatorie în una opțională, odată cu adoptarea, în 2014, a noului Cod al educației.

Amintim că postul TV Moldova 1 a interzis participarea la dezbateri electorale candidatului PCRM la funcția de primar al Capitalei, Diana Caraman, din motiv că aceasta nu vorbește limba română.

Ulterior, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a anunțat că va depune plângeri la Procuratură, Consiliul Audiovizualului și Consiliul pentru Egalitate. Declarația a fost făcută de Vlad Batrîncea.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Alertă falsă cu bombă la AIC. Aeroportul și-a reluat activitatea

Alertă falsă cu bombă la AIC. Aeroportul și-a reluat activitatea Autoritățile anunță că alerta s-a dovedit a fi falsă. Astfel, Aeroportul și-a reluat activitatea în...

Accident cu implicarea unui troleibuz ci zeci de pasageri la bord

Accident cu implicarea unui troleibuz ci zeci de pasageri la bord Un troleibuz cu circa 40 de pasageri la bord a fost implicat într-un accident...

Cursul valutar oficial la 3 iulie 2024

Cursul valutar oficial la 3 iulie 2024 Leul moldovenesc se apreciază în raport cu euro, dolarul American, leul românesc și hrivna ucraineană. În același timp,...

Ministrul Energiei, vizită de lucru la Atena

Ministrul Energiei, vizită de lucru la Atena Ministrul Energiei, Victor Parlicov, va avea o întrevedere cu omologul său grec, Theodoros Skylakakis, în cadrul vizitei sale de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.