Diana Șoșoacă lansează știri false despre moartea unui copil român în incidentele de la Leeds

Publicat:

Diana Șoșoacă lansează știri false despre moartea unui copil român în incidentele de la Leeds

Europarlamentara Diana Iovanovici Șoșoacă a profitat de incidentele recente din Leeds, Marea Britanie, pentru a-și etala retorica binecunoscută, dar de această dată bazându-se pe o informație falsă, pe care a lansat-o în spațiul public.

Referindu-se la violențele din stradă petrecute la Leeds, pornite de la o familie de români, Șoșoacă afirmă, într-o scrisoare trimisă premierului României, că un copil român și-ar fi pierdut viața din cauza acestor incidente. MAE român a precizat, la solicitarea digi24.ro, că informația nu se confirmă. Violenţele de stradă au avut loc joi, 18 iulie, într-un cartier din Leeds, Marea Britanie, unde mai multe persoane, printre care şi români, au distrus şi răsturnat o maşină de poliţie şi au dat foc unui autobuz.


Incidentele au avut ca punct de plecare încercarea autorităților britanice de protecția copilului de a lua copiii unei familii de români, după ce unul dintre cei mici a ajuns la spital cu o lovitură la cap. În urma incidentelor violente, nouă cetățeni români au fost reținuți de către polițiștii britanici, iar apoi 8 dintre ei au fost eliberați, conform Ministerului român de Externe.

Ce spune în scrisoare

În scrisoarea sa adresată premierului Marcel Ciolacu, Diana Șoșoacă îi solicită acestuia să ia măsurile care se impun, ”intervenind ferm pe lângă autoritățile britanice pentru redarea copiilor către familiile lor și repatrierea acestor familii în România”. ”Ca urmare a tulburărilor care au avut loc la Leeds şi care au fost provocate de Poliţia britanică prin preluarea forţată a copiilor, unul dintre minorii urmăriţi de Poliţie în urma incidentelor care au avut loc pe stradă a sărit pe geam de frică şi a decedat astăzi în urma rănilor provocate de cădere. Această tragedie este inacceptabilă, iar cei care au provocat-o trebuie să fie traşi la răspundere! Responsabilitatea acestui deces îl au autorităţile britanice care răpesc efectiv copiii din familiile lor!”, scrie europarlamentara Diana Șoșoacă.

Solicitat să confirme sau să infirme această informație care nu fusese difuzată de niciun mijloc de informare din Marea Britanie sau România, ci doar susținută de europarlamentară, Ministerul român al Afacerilor Externe (MAE) a răspuns că ”informația nu se confirmă”.

Așadar, avem de-a face cu o știre falsă răspândită în spațiul public prin intermediul scrisorii adresate de europarlamentara Diana Iovanovici-Șoșoacă premierului României. Situația din teren.

Ce spune ANPDCA

În fapt, autoritățile române își exprimă înțelegerea față de durerea familiei de români din Leeds ai cărei copii au fost luați în plasament de statul britanic, dar consideră că motivele care au stat la baza luării acestei decizii sunt ”legale și îndreptățite”, a transmis Rareș-Petru Achiriloaie, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA), prin intermediul unei postări făcute pe pagina instituției. Președintele ANPDCA a spus că autoritățile române înțeleg motivele pentru care autoritățile britanice luat decizia de a acționa în cazul din Leeds.

„Colegii noștri de la oficiul consular au discutat cu autoritățile britanice, am înțeles și motivele lor, legale și îndreptățite de altfel. Însă, am punctat că situația putea fi gestionată mai bine. Reiterez faptul că violența nu este soluția în nicio situație pentru că la final vrem ca toată comunitatea românească să se simtă protejată, la fel cum își doresc și cetățenii britanici să se simtă în siguranță”, a afirmat acesta.

Copiii se vor întoarce, temporar, în familie Ulterior, ANPDCA a revenit cu situația actualizată. Rareș Petru Achiriloaie a anunțat că cei patru copii români ai familiei din Leeds au fost preluați de serviciile sociale britanice în urma incidentelor din comunitatea românească din Leeds, se vor întoarce, temporar, în familie, pe perioada audierilor și anchetei în desfășurare, urmând să fie preluați în plasament de unchiul patern.

El a adăugat că decizia aparține instanței din Marea Britanie. Copiii familiei de români erau neglijați de familie, spun chiar autoritățile din România. Specialiștii români au ajuns la concluzia că părinții nu îi îngrijeau pe copii, iar unul dintre ei, un bebeluș, a ajuns la spital cu o lovitură la cap.

Citește și Alertă aeriană în nordul judeţului Tulcea, România. Au fost observate mai multe drone care se apropiau de graniţă

„Este o măsură luată în interesul acestor copii, astfel încât trauma lor să nu fie încă și mai mare decât cea provocată deja de cele întâmplate până acum. Reintegrarea, chiar și temporară, în familie, a fost posibilă printr-un efort instituțional remarcabil de mediere, în care Consulatul General al României din Manchester și colegii din Ministerul Afacerilor Externe au jucat un rol cheie.

Sperăm că rațiunea va fi cea care se va manifesta de acum încolo. Totodată, trebuie subliniat și spiritul de cooperare al autorităților britanice, care au făcut abstracție de cele întâmplate și au analizat cât se poate de obiectiv cazul, în interesul superior al copiilor”, a precizat Rareș Petru Achiriloaie, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Familiei.  Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție va continua să monitorizeze acest caz.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai multe persoane sunt cercetate penal după percheziţiile efectuate la mai multe şcoli auto

Mai multe persoane sunt cercetate penal după percheziţiile efectuate la mai multe şcoli auto Ofițerii CNA au desfășurat percheziții la mai multe școli auto din...

Transnistria exportă peste 80% în UE

Transnistria exportă peste 80% în UE În primul semestru al anului curent, peste 80% din exporturi și 53% din importurile agenților economici din regiunea transnistreană...

A devenit mămică…în ambulanţă

A devenit mămică...în ambulanţă O femeie de 28 ani din Sîngerei a născut în ambulanță o fetiță. Totul s-a întâmplat vineri, 19 iulie curent, la...

Violată de propriul nepot. Agresorul a fost trimis în judecată

Violată de propriul nepot. Agresorul a fost trimis în judecată Un tânăr de 18 ani, care și-ar fi violat bunica în timpul minoratului, a fost...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.