X

Diaspora Business Forum 2024: 150 de participanți, prezenți la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024: 150 de participanți, prezenți la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024 a reunit la Chișinău 150 de participanți din diferite domenii pentru a explora oportunități de afaceri, a promova colaborarea economică și a consolida legăturile dintre diasporă și țara de origine. Evenimentul a fost inaugurat de prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, care a subliniat rolul crucial al diasporei moldovenești în transferul de cunoștințe, transmite IPN.

„Cred cu tărie într-o relație reciprocă, în beneficiile pe care le putem genera împreună, cei de acasă și cei din diasporă. Împreună, putem dezvolta economia și societatea din Republica Moldova. Cei cu expertiză în domenii specifice pot face schimb de cunoștințe, competențe și bune practici, pentru a ajuta întreprinderile locale să se dezvolte și să concureze la nivel mondial”, a comunicat premierul, potrivit ipn.md.

Citește și: 278 de secții de votare vor fi deschise în străinătate

Șefa Misiunii OIM în Moldova, Ester Ruiz de Azua, a încurajat legături economice mai puternice și promovarea dezvoltări durabile. „Aceste platforme organizate în Republica Moldova și în principalele țări de destinație ale diasporei moldovenești, de asemenea, inițiază și consolidează relația dintre diasporă și întreprinderile locale, contribuind la crearea de locuri de muncă, transferul de tehnologie și creșterea de noi industrii. Prin avansarea acestor angajamente, țările pot valorifica mai bine potențialul comunităților lor din diaspora în calitate de parteneri în dezvoltare, conducând în cele din urmă la economii mai rezistente și mai diversificate”, a declarat Ruiz de Azua.

Alături de membri ai diasporei, la eveniment au participat antreprenori locali, reprezentanți ai guvernului, investitori, care au discutat despre principalele priorități, provocări și oportunități, programe și politici existente pentru a valorifica resursele financiare, expertiza, rețelele și experiența diasporei pentru a contribui la dezvoltarea economică a Republicii Moldova. Un alt subiect-cheie abordat a fost angajarea diasporei în elaborarea politicilor publice pentru integrarea în Uniunea Europeană.

Diaspora Business Forum 2024 a fost organizat de Guvernul Republicii Moldova, în cooperare cu PNUD, OIM, OMS și UNICEF.

Citește și: Kievul anunţă că vrea să oblige Moscova, prin ofensiva în Rusia, la negocieri ‘echitabile’

Tags: chisinauDiaspora Businessparticipanţi
Economie