X

Diaspora uigură cere Chinei să prezinte dovezi că membrii săi închiși sunt în viață

Diaspora uigură a lansat o campanie pe reţelele de socializare prin care îşi propune să facă presiuni asupra autorităţilor de la Beijing, pentru ca acestea să prezinte dovezi că apropiaţii lor dispăruţi sunt încă în viaţă, informează miercuri AFP, potrivit agerpres.

Lansat marţi pe Twitter şi Facebook cu hashtagul #MeTooUyghur, acest demers vine ca reacţie la difuzarea duminică, de Radio China Internaţional, a unei înregistrări video în care apare muzicianul uigur dispărut Abdurehim Heyith, după ce sâmbătă ministerul de externe turc a menţionat moartea artistului într-un comunicat amplu, care critica detenţia uigurilor şi a altor minorităţi musulmane din China.

Citește și: Parlamentul European şi Comisia Europeană au ajuns la un acord privind Nord Stream 2 

Având aproximativ 10 milioane de membri, uigurii reprezintă principala etnie din provincia Xinjiang din nord-vestul Chinei, o regiune aflată la frontiera cu Afghanistan. Lovită în mod regulat de atentate ucigaşe atribuite uigurilor, provincia este supravegheată foarte strict de poliţie.

Aproape un milion de persoane, în special membri ai comunităţii uigure, ar fi deţinute în centre de reeducare politică, potrivit unor experţi citaţi de ONU şi de organizaţiile de apărare a drepturilor omului. Beijingul dezminte aceste acuzaţii, afirmând că este vorba despre “centre de formare profesională” menite să combată radicalizarea islamistă.

“Autorităţile chineze au difuzat înregistrarea video pentru a dovedi că Heyit trăieşte. Acum vrem să ştim: unde sunt milioane de uiguri?”, a declarat Halmurat Harri, un uigur stabilit în Finlanda şi autorul hashtagul #MeTooUyghur, conform propriilor afirmaţii. El a declarat pentru AFP că părinţii săi au fost eliberaţi anul trecut.

Citește și: Australia redeschide tabăra de migranți de pe Insula Christmas

Campania #MeTooUyghur a determinat membrii diasporei uigure să publice mesaje conţinând fotografii ale membrilor de familie sau ale prietenilor dispăruţi, în care cer informaţii despre aceştia.

Foarte mulţi uiguri nu îşi pot contacta rudele rămase în China, convorbirile telefonice şi aplicaţiile prin care pot fi trimise mesaje fiind strict supravegheate, a declarat pentru AFP Rushan Abbas, militantă uigură stabilită în SUA. Aceasta a solicitat chiar o înregistrare video cu sora sa fiziciană, “trimisă să urmeze o formare profesională”.

Arslan Hidayat, ginerele unui cunoscut actor, a postat pe Facebook o înregistrare video în care afirmă că socrul său a dispărut şi a cerut ca dovadă o înregistrare video că acesta dar şi restul persoanelor “închise în lagăre de concentrare chineze” sunt încă în viaţă.

Tags: #MeTooUyghurAbdurehim HeyithBeijingChinamusulmaniprovincia Xinjiangturciauigur
Categorii: Știrile zilei