X

Diferend între Germania şi Marea Britanie pe tema exporturilor de armament către Arabia Saudită

Ministrul de externe german, Heiko Maas, şi omologul său britanic, Jeremy Hunt, au evocat miercuri diferendul care opune cele două părţi în legătură cu exporturile de armament către Arabia Saudită, pe care Berlinul le-a suspendat din noiembrie trecut, într-un gest considerat de Londra ca afectându-i interesele comerciale, după cum reiese dintr-o scrisoare publicată de presa germană, transmite AFP, scrie Agerpres.

‘Poziţia noastră este că nu vom livra arme Arabiei Saudite deocamdată şi că decizia viitoare va depinde de modul în care va evolua conflictul în Yemen’, a declarat Maas, într-o conferinţa de presă comună de la Berlin.

Citește și : Criza din Venezuela: Rusia îl invită pe Guaido să negocieze cu Maduro

‘Înţelegem poziţia germană, cred că germanii o înţeleg pe a noastră’, a afirmat, la rândul său, Jeremy Hunt, potrivit căruia stoparea livrărilor de arme ar fi contraproductivă şi ar reduce ‘influenţa britanică şi europeană’ asupra Arabiei Saudite.

La Londra, Ministerul de Externe confirmase anterior existenţa unei scrisori a lui Hunt către omologul său german, dar refuzase să dea detalii despre conţinutul acesteia, invocând caracterul ei ‘privat’.

Săptămânalul german Der Spiegel a publicat marţi în ediţia online extrase din scrisoare, în care Hunt reproşează o ‘lipsă de loialitate’ Germaniei, care a decis o îngheţare a livrărilor de arme către Riad după asasinarea în octombrie a jurnalistului Jamal Khashoggi în consulatul saudit din Istanbul.

În scrisoare, Hunt se declară ‘profund îngrijorat de repercusiunile deciziei guvernului german asupra industriilor de armament britanică şi europeană’, arătând că suspendarea livrărilor de componente germane pentru avioane de luptă, precum Typhoon sau Tornado, împiedică firmele britanice să-şi respecte contractele, iar constructorul britanic BAE Systems riscă să fie obligat să le plătească despăgubiri saudiţilor.

Citește și : Nominalizările la premiul World Press Photo 2019 (GALERIE FOTO)

Întrebat despre această scrisoare cu prilejul unui colocviu desfăşurat miercuri dimineaţă la Berlin, Jeremy Hunt a răspuns insistând pe importanţa pe care o are pentru ţara sa păstrarea unei ‘relaţii speciale’ cu Riadul, inclusiv pentru a ajuta la găsirea unei soluţii diplomatice la conflictul din Yemen.

Embargoul decis de Germania, unde exporturile de armament sunt un subiect foarte sensibil, a nemulţumit şi alţi parteneri, precum Franţa, care a considerat demagogică poziţia Berlinului.

Tags: Arabia sauditaarmamentberlinHeiko MaasJeremy Huntlondra
Categorii: DiasporaSinteze