Diferendul cu privire la denumirea de Macedonia nu va putea fi rezolvat fără o revizuire a Constituţiei macedonene (premierul grec)

Publicat:

Diferendul care datează de 27 de ani între Grecia şi Macedonia cu privire la denumirea fostei republici iugoslave nu va putea fi rezolvat fără o revizuire a Constituţiei macedonene care să cuprindă schimbarea denumirii, a declarat sâmbătă premierul grec Alexis Tsipras, citat de France Presse, potrivit agerpres.

La două zile după o întâlnire cu omologul său macedonean, Zoran Zaev, care lăsase să se întrevadă posibilitatea unui acord în luna iunie, Tsipras a subliniat că o revizuire a Constituţiei Macedoniei, destinată să elimine “toate formele de iredentism” este “o condiţie prealabilă necesară” deschiderii negocierilor asupra acestei probleme.


Citește și : Rusia prezintă prima centrală nucleară plutitoare din lume la Murmansk

Guvernul grec nu va începe “negocieri speciale” cu Macedonia dacă aceste condiţii “nu sunt îndeplinite în primul rând”, a adăugat serviciul de presă al premierului elen într-un comunicat.

Prim-ministrul macedonean indicase joi că o “soluţie acceptabilă” fusese găsită împreună cu omologul său grec în acest dosar care blochează procesul de aderare a Macedoniei la Uniunea Europeană şi la NATO.

Disputa asupra numelui Macedoniei datează din 1991, când Skopje şi-a proclamat independenţa de ex-Iugoslavia.

Grecia contestă numele Republicii Macedonia, provincia sa nordică având de asemenea numele de Macedonia, ceea ce – potrivit ei – ar putea provoca ambiţii teritoriale.

Dar chiar cu sprijinul partidelor din minoritatea albaneză, guvernul lui Zaev nu dispune de majoritatea parlamentară necesară unei revizuiri a Constituţiei care să conţină o schimbare a numelui.

Atena a indicat că nu va accepta un compromis asupra unui nume decât în cadrul unui acord mai larg care să înglobeze şi alte probleme, precum denumirea limbii macedonene.

Citește și : Franţa: Gara din Marsilia evacută, traficul feroviar întrerupt câteva ore după arestarea unui bărbat cu „comportament straniu”

“În aceste negocieri, fie că sunteţi de acord cu totul, fie cu nimic”, a declarat Tsipras, lăsând deschisă posibilitatea unei noi întâlniri cu Zaev la începutul lunii iunie.

Termenul crucial este reuniunea din 25 iunie a miniştrilor de externe din UE, care urmează să decidă o dată posibilă pentru începerea negocierilor de aderare a Macedoniei, a menţionat Tsipras.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

29 septembrie, Ziua internaţională de conştientizare a risipei alimentare. Cât risipim anual

29 septembrie, Ziua internaţională de conştientizare a risipei alimentare. Cât risipim anual Ziua internaţională de conştientizare a risipei alimentare (ONU) se sărbătoreşte la 29 septembrie....

Accident în Italia: Un cetățean moldovean și-a pierdut viața

Accident în Italia: Un cetățean moldovean și-a pierdut viața Un moldovean de 39 de ani și-a pierdut viața în urma unui grav accident în Italia....

Ion „Hulk” Cuțelaba, victorie în gala UFC de la Paris

Ion „Hulk” Cuțelaba, victorie în gala UFC de la Paris Ion Cuțelaba a obținut prima victorie în "Ultimate Fighting Championship" după un an și jumătate....

Specialiștii au stabilit cît timp pot să petreacă pe internet copiii

Specialiștii au stabilit cît timp pot să petreacă pe internet copiii Potrivit experților, rețeaua poate ajuta cu adevărat la dezvoltarea copilului, dar folosirea îndelungată a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.