X

Diferendul cu privire la denumirea de Macedonia nu va putea fi rezolvat fără o revizuire a Constituţiei macedonene (premierul grec)

Diferendul care datează de 27 de ani între Grecia şi Macedonia cu privire la denumirea fostei republici iugoslave nu va putea fi rezolvat fără o revizuire a Constituţiei macedonene care să cuprindă schimbarea denumirii, a declarat sâmbătă premierul grec Alexis Tsipras, citat de France Presse, potrivit agerpres.

La două zile după o întâlnire cu omologul său macedonean, Zoran Zaev, care lăsase să se întrevadă posibilitatea unui acord în luna iunie, Tsipras a subliniat că o revizuire a Constituţiei Macedoniei, destinată să elimine “toate formele de iredentism” este “o condiţie prealabilă necesară” deschiderii negocierilor asupra acestei probleme.

Citește și : Rusia prezintă prima centrală nucleară plutitoare din lume la Murmansk

Guvernul grec nu va începe “negocieri speciale” cu Macedonia dacă aceste condiţii “nu sunt îndeplinite în primul rând”, a adăugat serviciul de presă al premierului elen într-un comunicat.

Prim-ministrul macedonean indicase joi că o “soluţie acceptabilă” fusese găsită împreună cu omologul său grec în acest dosar care blochează procesul de aderare a Macedoniei la Uniunea Europeană şi la NATO.

Disputa asupra numelui Macedoniei datează din 1991, când Skopje şi-a proclamat independenţa de ex-Iugoslavia.

Grecia contestă numele Republicii Macedonia, provincia sa nordică având de asemenea numele de Macedonia, ceea ce – potrivit ei – ar putea provoca ambiţii teritoriale.

Dar chiar cu sprijinul partidelor din minoritatea albaneză, guvernul lui Zaev nu dispune de majoritatea parlamentară necesară unei revizuiri a Constituţiei care să conţină o schimbare a numelui.

Atena a indicat că nu va accepta un compromis asupra unui nume decât în cadrul unui acord mai larg care să înglobeze şi alte probleme, precum denumirea limbii macedonene.

Citește și : Franţa: Gara din Marsilia evacută, traficul feroviar întrerupt câteva ore după arestarea unui bărbat cu „comportament straniu”

“În aceste negocieri, fie că sunteţi de acord cu totul, fie cu nimic”, a declarat Tsipras, lăsând deschisă posibilitatea unei noi întâlniri cu Zaev la începutul lunii iunie.

Termenul crucial este reuniunea din 25 iunie a miniştrilor de externe din UE, care urmează să decidă o dată posibilă pentru începerea negocierilor de aderare a Macedoniei, a menţionat Tsipras.

Tags: Alexis TsiprasgreciaMacedoniaNATOrevizuireuniunea europeanaZoran Zaev
Categorii: Diaspora