X

Din 1 ianuarie mai puține plăți în numerar. Proiectul de lege, aprobat de Legislativ

Din 1 ianuarie mai puține plăți în numerar. Proiectul de lege, aprobat de Legislativ

Plățile în numerar vor fi limitate. Un proiect de lege care reglementează normele privind circulația numerarului în circuitul economic și orientarea spre efectuarea plăților prin transfer a fost aprobat în lectura a doua de Legislativ.

Plățile în numerar la cumpărarea bunurilor imobile vor fi acceptate doar dacă valoarea imobilului nu depășește 100 de salarii medii lunare pe economie (1,37 milioane de lei), iar în cazul cumpărării unui mijloc de transport – 50 de salarii medii pe economie (685 mii de lei). Deputații au votat astăzi în lectură finală proiectul de lege care prevede norme mai exacte privind circulația numerarului în circuitul economic și orientarea spre efectuarea plăților prin transfer. În lectura a doua s-a decis intrarea în vigoare a legii la 1 ianuarie 2025, și nu în trei luni de la adoptare cum era inițial, transmite IPN.

Citește și CNA și procurorii au efectuat percheziții la un arhitectul-șef al capitalei și un agent economic 

În funcție de categoria în care se încadrează, de specificul și frecvența plăților, limita plăților efectuate în numerar va fi de 100 000 cumulativ lunar sau anual. Prevederile proiectului vor fi aplicate persoanelor juridice indiferent de tipul de proprietate şi forma juridică de organizare, cu excepția autorităților și instituțiilor publice. Legea votată prevede că agenții economici vor putea utiliza nelimitat mijloace bănești în numerar pentru retribuirea muncii și a altor plăți generate în temeiul relațiilor de muncă, pentru onorarea obligațiilor aferente creditelor contractate de la entitățile financiare, efectuarea decontărilor cu instituțiile și autoritățile publice, achitarea obligațiilor fiscale, plăților și amenzilor față de bugetul public național.

Noile condiții vor fi aplicate organizațiilor necomerciale, persoanelor fizice care desfășoară activitate de întreprinzător, reprezentanțelor permanente şi sucursalelor entităților nerezidente, precum și persoanelor fizice care cumpără bunuri imobile sau mijloace de transport de la alte persoane fizice. Limita pentru încasarea plăților în numerar de la persoane fizice care nu desfășoară activitate de întreprinzător va fi de 100 000 de lei pentru o plată. Pentru situațiile în care persoanele fizice la procurarea bunurilor imobile și mijloacelor de transport în valoare ce nu vor depăși limitele stabilite (100 și 50 salarii medii prognozate) vor dori să efectueze achitarea prin transfer și vor trebui să depună numerarul disponibil la cont, vor depune declarații pe proprie răspundere privind proveniența banilor.

Proiectul mai prevede limitarea comisioanelor aplicate pentru efectuarea decontărilor prin transfer. Astfel, comisioanele sau alte plăți percepute de prestatorii de servicii de plată din Republica Moldova nu vor putea depăși 0,1 % din sumă tranzacționată prin transfer, inclusiv pentru extragerea de numerar. Pentru încălcarea limitelor la efectuarea și încasarea plăților în numerar se vor aplica amenzi în mărime de la 3% la 10% din sumă

Tags: Din 1 ianuariemai puține plăți în numerar
Categorii: EconomieȘtirile zilei