Din 1 iulie, vârsta de pensionare pentru femei crește cu șase luni

Publicat:

Din 1 iulie, vârsta de pensionare pentru femei crește cu șase luni

Din 1 iulie, vârsta de pensionare pentru femei crește cu șase luni. Astfel, femeile se vor pensiona la împlinirea a 61 de ani. De asemenea, din 1 iulie, stagiul complet de cotizare în cazul femeilor se va egala cu ce al bărbaților și va fi 34 de ani.

Momentan femeile se pensionează la 60 de ani și 6 luni, iar vârsta de pensionare crește cu șase luni anual. În patru ani, aceasta ar urma să se egaleze cu vârsta de pensionare a bărbaților. Mai exact, din anul 2028, atât bărbații, cât și femeile vor obține dreptul de pensionare la 63 de ani.


Stagiul complet de cotizare în cazul bărbaților este de 34 de ani. În cazul femeilor, până pe 30 iunie 2024, stagiul complet este de 33 de ani și 6 luni, iar din 1 iulie se va egala cu al bărbaților și va fi 34 de ani.

Pentru persoanele care nu au stagiu complet se calculează pensia incompletă, mărimea căreia este proporțională cu numărul de ani de stagiu. Persoanele care au o vechime a stagiului de cotizare mai mică de 15 ani, nu au dreptul la pensie, ci doar la o alocație pentru persoanele în vârstă, care este de 50% din mărimea pensiei minime pentru limită de vârstă.

Dreptul la pensie anticipată pentru carieră lungă se acordă persoanelor care au realizat un stagiu contributiv de cotizare cu 5 ani pentru bărbați și cu 3 ani pentru femei mai mare decât cel prevăzut în lege. Astfel, din iulie, indiferent de vârstă, bărbații vor avea dreptul la pensia anticipată pentru carieră lungă dacă au un stagiu complet de cotizare de 39 de ani, iar femeile – dacă au un stagiu complet de cotizare de 37 de ani.

Din 1 ianuarie 2024, persoanele pot solicita reexaminarea pensiei în cazul în care au continuat activitatea după stabilirea/reexaminarea pensiei pentru limită de vârstă. Din 1 ianuarie 2024 se reexaminează și pensiile de dizabilitate stabilite până la 1 ianuarie 2022, cu condiția că persoanele au realizat un stagiu de cotizare de la 2 ani până la 7 ani.

Ca urmare a indexării cu 6% din 1 aprilie 2024, pensia minimă pentru persoanele cu stagiul complet de cotizare constituie 2 777 de lei.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

A văzut lumina zilei în ambulanță

A văzut lumina zilei în ambulanță A văzut lumina zilei în ambulanță. Două echipe de asistență medicală urgentă au devenit martori la cel mai...

Președinta Sandu a participat la evenimentul dedicat Zilei profesionale a funcționarului fiscal

Președinta Sandu a participat la evenimentul dedicat Zilei profesionale a funcționarului fiscal Astăzi, la 34 de ani de la fondarea Serviciului Fiscal de Stat (SFS)...

Două regiuni din Federaţia Rusă declară stare de urgenţă din cauza incendiilor de pădure

Două regiuni din Federaţia Rusă declară stare de urgenţă din cauza incendiilor de pădure Două regiuni din Federaţia Rusă au declarat stare de urgenţă luni...

Salvatorii avertizează: „Evitați să folosiți focul deschis”

Salvatorii avertizează: „Evitați să folosiți focul deschis” Salvatorii avertizează cetățenii să evite utilizarea focului deschis în această perioadă, în legătură cu temperaturile caniculare și lipsa...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.