X

Din 2025, biletele pentru transportul rutier vor putea fi cumpărate și online

Din 2025, biletele pentru transportul rutier vor putea fi cumpărate și online

Începând cu anul 2025, biletele pentru transportul rutier vor putea fi cumpărate și online, prin intermediul sistemului informațional „e-Bilet”, au anunțat reprezentanții Agenției Naționale Transport Auto. Până atunci însă biletele pot fi procurate la ghișeele din gările auto, iar transportatorii sunt obligați să emită bonuri.

Implementarea sistemului „e-Bilet va aduce beneficii semnificative în ceea ce privește eficiența și comoditatea modalității de plată, gestionarea biletelor pentru utilizatorii și operatorii de transport și va optimiza sistemul de administrare a rutelor, a menționat pentru Radio Moldova, șeful secției tehnologii informaționale de la Agenția Națională Transport Auto, Nicolae Aleinov. Acesta a subliniat că lansarea sistemului va avea loc la sfârșitul lunii ianuarie, nu înainte ca programul să fie testat, potrivit moldova1.md.

Citește și: Vladimir Zelenski: Ucraina are ”nevoie de o nouă energie” după doi ani şi jumătate de război cu Rusia

„Ebilet este un subsistem care face parte din sistemul de management integrat în transport, al cărui concept tehnic a fost aprobat încă în anul 2020. Acesta vine să modernizeze întreg sistemul atât pentru transportul raional cât și cel interraional, și sperăm și cel internațional”, a spus Nicolae Aleinov.

În timp ce unii cetățeni și-ar dori să cumpere bilete online, alții spun că metoda veche de plată cash la ghișeul din gară este mai simplă și mai sigură.

„Eu cred că ar fi foarte bine, știi din start ora transportului”; „Pentru oamenii în vârstă va fi dificil pentru că ei nu prea utilizează internetul, nu știu să utilizeze telefoanele performante”; „Eu cred că ar fi bine”, au spus oamenii.

Noile cerințe pentru transportatori prevăd că aceștia sunt obligați să dețină aparate de casă, iar bonurile emise să conțină mai multe informații, cum ar fi denumirea rutei, stațiile de plecare și sosire, data și ora, numărul locului rezervat, costul călătoriei și al bagajelor. Aceste detalii vor contribui la o mai bună gestionare a transportului public, a mai precizat Agenția Națională Transport Auto.

Citește și: Crește nemulțumirea rușilor. Putin nu a mai fost așa de puțin popular de la mobilizarea parțială din 2022

Precizăm că, pentru implementarea sistemului informațional „e-Bilet”, au fost alocate 11 milioane de lei.

Tags: bilete-Bilettransport
Social