X

Din cauza datoriilor au rămas fără gaz. Sute de gospodării debranșate

Din cauza datoriilor au rămas fără gaz. Sute de gospodării debranșate

Pe parcursul lunii ianuarie curent, sute de consumatori au fost debranșați de la sursa de alimentare cu gaz din cauza datoriilor acumulate la plata facturilor.

Citește și: În ianuarie curent moldovenii au consumat cu 60,8% mai mult gaz decât în ianuarie 2023

Potrivit președintelui Consiliului de Administrație al SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, este vorba despre 345 de unități de consum, care au acumulat datorii totale de circa 1,8 milioane de lei.

Totodată, în raport cu 169 de consumatori s-a aplicat condiția plații preventive, drept consecință a sistării anterioare a furnizării de gaze naturale pentru neachitarea în termen a contravalorii gazelor naturale consumate.

În prima lună a anului, 466 283 de consumatori casnici  au beneficiat de compensația pentru consumul gazelor naturale în mărime totală de 187,4 milioane de lei.

Adițional, consumatorilor casnici din asociațiile de locatari în număr total de 4 690 locuri de consum, volumul compensațiilor calculate a constituit  1,8 milioane lei, în funcție de categoria vulnerabilității energetice atribuite.

Conform datelor SA „Moldovagaz”, nivelul de achitare a consumului de gaze naturale pentru volumul furnizat în anul 2023 la data de 31 ianuarie 2024 se ridică la 98%, cea ce constituie 14,5 miliarde de lei, sau cu 3,3% mai puțin în comparație cu aceeași perioada anului trecut.

Tags: consum gazdatorii la gazdeconectare gazgospodarii debranșate
Știrile zilei