X

Din cauza unei furtuni geomagnetice, două continente au rămas fără comunicații

Din cauza unei furtuni geomagnetice, două continente au rămas fără comunicații

Pata solară care a fost responsabilă pentru cea mai puternică furtună geomagnetică a Pământului din ultimii ani vizează din nou planeta noastră.

O nouă pată solară numită AR3697 și-a anunțat prezența pe Soare miercuri, 29 mai, din care a izbucnit o erupție puternică de clasa X1.4. Acest lucru s-a întâmplat la 14:35 GMT (17:35 ora Kiev). Ca urmare a eliberării de radiații intense care au ajuns pe Pământ în mai puțin de 10 minute, comunicațiile radio cu unde scurte au fost întrerupte în estul Statelor Unite și vestul Europei. Dar acesta este doar începutul, scrie focus.ua cu referire la Spațiu.

Soarele a eliberat din nou un flux de radiații ultraviolete și de raze X care a lovit Pământul și a provocat o întrerupere a radioului pe două continente. Acest lucru s-a întâmplat din cauza unei erupții de clasă X1.4 care a avut loc în pata solară AR3697. Vă reamintim că erupțiile din această clasă sunt cele mai puternice emisii de radiații și energie de pe steaua noastră. De fapt, această pată solară nu este nouă, doar că anterior avea un alt nume și acum câteva săptămâni s-a mutat de-a lungul suprafeței Soarelui într-o direcție diferită de Pământ. Locul a fost numit anterior AR3664, iar erupțiile pe care le-a produs acum trei săptămâni au dus la cea mai puternică furtună geomagnetică din ultimii ani.

Petele solare, regiuni de activitate magnetică de pe Soare, care sunt mai reci decât suprafața înconjurătoare, sunt locul ejecțiilor de radiație, precum și ejecțiilor de masă coronală. Având în vedere că Soarele se apropie de vârful activității sale, există mai multe astfel de pete solare, ceea ce înseamnă că apar mai multe erupții. În prezent, oamenii de știință observă multe pete solare pe Soare, dar pe lângă AR3697, un alt punct numit AR3691 provoacă îngrijorare, deoarece se află și în fața Pământului. Oamenii de știință din vremea spațială prevăd că există o șansă mare ca noi erupții de tip X-class să aibă loc joi, 30 mai și vineri, 31 mai.

Astronomii mai sugerează că în zilele următoare, pe lângă emisiile de radiații, din AR3697 pot apărea și ejecții de plasmă sau ejecții de masă coronală. Dacă această plasmă se prăbușește în Pământ, va duce la apariția unei furtuni geomagnetice moderate, care poate afecta negativ funcționarea sateliților pe orbită și diverse tehnologii de pe Pământ. De asemenea, va duce la apariția aurorelor, eventual chiar și la latitudini mai mici.

În același timp, oamenii de știință atrag atenția că spotul AR3697 nu este încă complet orientat spre Pământ și se va muta în locul conexiunii optime cu planeta noastră săptămâna viitoare, aproximativ în perioada 4-6 iunie. Orice erupții și ejecții de masă coronară care au loc în această perioadă pot duce la apariția unei furtuni geomagnetice puternice pe Pământ, spune astrofizicianul american Ryan French.

Tags: au rămas fără comunicațiidin cauzadouă continenteunei furtuni geomagnetice
Categorii: DiverseȘtirile zilei