Din ce în ce mai mulţi polonezi cred că Biserica are un rol negativ în viaţa publică

Publicat:

Aproape două treimi dintre polonezi sunt de părere că Biserica Catolică are un rol negativ în viaţa publică, a arătat miercuri o cercetare realizată de United Surveys, potrivit DPA şi agerpres.

Treizeci şi şapte la sută dintre participanţi au atribuit Bisericii un rol “categoric” negativ în viaţa publică, în timp ce 28% văd un rol “oarecum negativ”, a indicat sondajul – comandat de cotidianul Dziennik Gazeta Prawna (DGP) şi postul de radio RMF.


Citeşte şi: Donald Trump câştigă alegerile într-unul din cele mai disputate state

Doar 27,4% dintre cei chestionaţi sunt de părere că Biserica are un rol pozitiv în viaţa publică.

Chiar şi în rândul celor care frecventează în mod regulat bisericile, 48% evaluează pozitiv rolul Bisericii, în timp ce 50% susţin contrariul.

Deşi peste 90% dintre polonezi se identifică drept catolici, doar 38% au participat regulat la Liturghia de duminică în 2018, potrivit datelor bisericii.

Conform experţilor, implicarea membrilor ierarhiei catolice în politică, stilul de viaţă opulent, precum şi abuzurile sexuale comise de unii preoţi asupra minorilor sunt factori care contribuie la încrederea scăzută în biserică.

Citeşte şi: Democraţii americani îşi păstrează controlul în Camera Reprezentanţilor

Protestele recente împotriva unei decizii de înăsprire a legii avortului, atribuită parţial presiunii exercitate de Biserica Catolică, au contribuit la rândul lor la modelarea opiniei publice cu privire la acest subiect.

Potrivit sondajului DGP, două treimi dintre polonezi susţin recentele proteste.

Sondajul a fost realizat pe 31 octombrie pe un eşantion de 1.000 polonezi activi profesional.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor Oficialii din Premier League vor să introducă interviuri cu jucătorii...

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.