Din exil în Rusia, Ianukovici îi dă lecții succesorului său: Ucrainenii merită o viaţă mai bună

Publicat:

Fostul şef al statului ucrainean, Viktor Ianukovici, l-a criticat miercuri din Rusia, unde trăieşte în exil, pe succesorul său prooccidental Petro Poroşenko, care se confruntă cu un conflict armat în estul separatist şi o situaţie economică extrem de dificilă, acuzându-l că doreşte să falsifice alegerile prezidenţiale din 31 martie la care candidează pentru al doilea mandat, potrivit France Presse, potrivit agerpres.

‘Trebuie ca toţi aceşti politicieni mincinoşi să înţeleagă puterea poporului, când acesta îşi face auzită vocea. Şi aceasta trebuie să fie o adevărată condamnare a autorităţilor actuale’ de la Kiev, a declarat Viktor Ianukovici într-o conferinţă de presă susţinută la Moscova, adăugând că ‘oamenii merită o viaţă mai bună’.


Citește și : Primul ministru de culoare din istoria Italiei,Cecile Kyenge, divorţează de soţul său, care candidază din partea Ligii

‘Puterea va utiliza toate resursele aflate la dispoziţia sa pentru a permite falsificarea acestor alegeri, altfel preşedintele Poroşenko nu le va putea câştiga’, a spus el. ‘Nu cred că are nici cea mai mică şansă de a câştiga alegerile, deşi este foarte abil’, a apreciat Ianukovici, adăugând că o victorie a actualului preşedinte ucrainean ar avea ‘consecinţe imprevizibile’, dar a refuzat să spună cine ar fi candidatul potrivit, el neparticipând la acest scrutin.

Alegerile prezidenţiale, al căror prim tur va avea loc la 31 martie, se anunţă dure pentru Petro Poroşenko, cu un număr record de candidaţi în campanie şi actorul de comedie Volodomir Zelenski dat favorit în ultimele trei sondaje. Preşedintele Petro Poroşenko se află printre primii trei favoriţi, dar nu este creditat decât cu 15%-16% din intenţiile de vot, însă situaţia s-ar putea schimba, conform unor observatori ucraineni.

‘Am mari speranţe că vor apărea chipuri noi în politica (ucraineană) şi aceasta se va testa la prezidenţiale şi apoi la (alegerile) legislative’ din noiembrie, a mai spus Viktor Ianukovici, apreciind că Ucraina are ‘nevoie de schimbări’.

Viktor Ianukovici, al cărui regim a fost considerat unul dintre cele mai corupte din Ucraina, a fugit în Rusia în urma mişcării de contestare prooccidentală fără precedent care a dus la destituirea sa. El a fost condamnat la sfârşitul lunii ianuarie la 13 ani de închisoare pentru ‘înaltă trădare’ în Ucraina, unde procesul s-a derulat în absenţa sa.

Fostul preşedinte a calificat miercuri verdictul drept ‘ilegal’ şi a afirmat că acesta a fost ‘dictat’ de succesorul său, Petro Poroşenko.

Referindu-se la agitata perioadă a mişcării de contestare, Ianukovici a declarat că liderii europeni l-au ‘înşelat’ şi ‘trădat’ în februarie 2014, când au semnat – ca garanţi – acordul său cu opoziţia privind reglementarea crizei.

‘M-au înşelat, m-au trădat sau cum spun unii politicieni ucrainenii “m-au făcut ca pe un fraier”‘, susţine fostul lider ucrainean, citat de TASS.

Citește și : Premierul italian, Giuseppe Conte, în vizită la Bagdad

La 21 februarie 2014, Ianukovici şi liderii opoziţiei ucrainene au semnat un acord privind soluţionarea crizei din Ucraina, dar a doua zi Rada Supremă (parlamentul ucrainean) s-a reunit în plen şi l-a destituit pe şeful statului, a cărui plecare o cerea strada, la putere venind forţele prooccidentale. Ianukovici a fugit în Rusia, iar Moscova, care nu voia să lase Ucraine să iasă de pe orbita sa, a catalogat schimbarea de putere de la Kiev drept o ‘lovitură de stat’ cu sprijin occidental.

Sosirea forţelor prooccidentale la putere în Ucraina a fost urmată de anexarea în martie 2014 a peninsulei Crimeea de către Rusia şi de declanşarea conflictului cu separatişti proruşi în regiunile de est ale Ucrainei, soldat cu peste 13.000 de morţi până în prezent.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă Așezat în vârful unui deal de pe...

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic În unele țări europene, a fi bunic a devenit o ocupație plătită....

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul Tot mai multe sate din Republica...

Doi jurnalişti de la un post local de radio care l-au intervievat pe Biden afirmă că au primit în avans o listă cu întrebări

Doi jurnalişti de la un post local de radio care l-au intervievat pe Biden afirmă că au primit în avans o listă cu întrebări Doi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.