Din luna martie, orice furnizor va putea importa sau exporta energie electrică în/din România și Ucraina

Publicat:

Din luna martie, orice furnizor va putea importa sau exporta energie electrică în/din România și Ucraina

Din luna martie, orice furnizor va putea importa sau exporta energie electrică în/din România și Ucraina. Ministerul Energiei a anunțat astăzi că Moldelectrica va organiza, împreună cu operatorii de sistem din România și Ucraina, licitații de alocare a capacităților intrazilnice și lunare pentru schimburi transfrontaliere de energie electrică, transmite MOLDPRES. 

La licitații va putea participa orice furnizor, în baza noilor reguli de alocare a capacității intrazilnice la frontiera Moldova-România și a regulilor de alocare a capacității pe termen lung și zilnic la frontiera Moldova – Ucraina. Regulile au fost aprobate de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a Republicii Moldova la 9 februarie și au intrat în vigoare imediat în cazul Ucrainei, fiind avizate de NEURC, Autoritatea Națională de Reglementare a Ucrainei. Între timp, regulile pentru frontiera Moldova-România vor intra în vigoare odată cu aprobarea de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei din România.


Astfel, licitațiile intrazilnice pe frontiera Moldova – România, sunt preconizate începând cu luna martie. Pe frontiera Moldova – România vor avea loc licitații zilnice și intrazilnice pe platforma DAMAS, operată de Transelectrica.

Pe frontiera Moldova – Ucraina, prima licitație privind alocarea capacității de energie electrică lunară este preconizată pentru data de 20 februarie pentru luna de livrare mai, iar licitațiile zilnice sunt preconizate din data de 29 februarie pentru ziua de livrare 1 martie. Licitațiile vor fi desfășurate pe platforma NPC Ukrenergo.

Secretariatul Comunității Energetice a felicitat Moldova și Ucraina pentru dedicația în promovarea cooperării și integrării energetice regionale. „Această evoluție, facilitată de Secretariat, reprezintă un pas semnificativ către îmbunătățirea schimbului transfrontalier de energie electrică între cele două țări și statele membre ale UE”, a precizat Ministerul Energiei.

Instituția a adăugat că alocarea capacităților transfrontaliere va permite oricărei companii calificate să exporte energie, de exemplu din surse regenerabile, ceea ce va oferi o mai mare precizie pentru portofoliile de consum și generare și reducerea necesarului de energie de echilibrare.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

FOTO/ Bărbat bătut cu picioarele și jefuit în stradă, la Leova

FOTO/ Bărbat bătut cu picioarele și jefuit în stradă, la Leova Un bărbat din raionul Leova susține că ar fi fost bătut de un grup...

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli Doi dintre vulcanii activi ai Italiei sunt în plin proces de erupție. Insula turistică...

FOTO/ Un artefact arheologic vechi de circa 4 500 de ani a fost descoperit în raionul Slobozia

FOTO/ Un artefact arheologic vechi de circa 4 500 de ani a fost descoperit în raionul Slobozia Arheologii au descoperit un artefact rar din piatră...

Peste 1400 de refugiați și-au găsit de lucru în Republica Moldova. În ce domeniu activează cei mai mulți

Peste 1400 de refugiați și-au găsit de lucru în Republica Moldova. În ce domeniu activează cei mai mulți De la începutul războiului în Ucraina și...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.