Dina Boluarte şi alţi responsabili, anchetaţi de parchetul peruan pentru ‘genocid’ împotriva manifestanţilor

Publicat:

Parchetul peruan a anunţat deschiderea unei anchete, pentru fapte de ‘genocid’, împotriva preşedintei Dina Boluarte şi a mai multor înalţi responsabili pentru reprimarea manifestaţiilor antiguvernamentale în care au murit 40 de persoane începând din decembrie 2022, relatează AFP, potrivit agerpres.

Procurorul Patricia Benavides ‘a decis să deschidă o anchetă preliminară împotriva preşedintei Dina Boluarte, a preşedintelui Consiliului de miniştri Alberto Otarola, a ministrului de interne Victor Rojas, a ministrului apărării Jorge Chavez’, a anunţat marţi parchetul pe Twitter.


Citește și : NATO şi UE se angajează să-şi intensifice cooperarea

Ancheta se referă la fapte de ‘genocid, omor calificat şi rănire gravă, comise în timpul manifestaţiilor din lunile decembrie 2022 şi ianuarie 2023 în regiunile Apurimac, La Libertad, Punon, Junin, Arequipa şi Ayacucho’, a precizat parchetul.

Ancheta îi mai vizează pe ex-preşedintele Consiliului de miniştri Pedro Angulo şi pe fostul ministru de interne Cesar Cervantes, care au făcut parte din guvernul Dinei Boluarte între 7 şi 21 decembrie. În total, 22 de persoane au murit în timpul manifestaţiilor din aceste două săptămâni.

Cel puţin 40 de persoane şi-au pierdut viaţa şi mai mult de 600 a fost rănite în Peru în timpul protestelor care au urmat destituirii şi arestării, la 7 decembrie, a preşedintelui de stânga Pedro Castillo, acuzat de tentativă de lovitură de stat pentru că ar fi încercat să dizolve parlamentul care se pregătea să-l demită din funcţie.

Foto: (c) Aldair Mejia/EPA


Manifestanţii cer plecarea Dinei Boluarte, care i-a succedat lui Castillo, şi desfăşurarea imediată de alegeri anticipate.

Deşi provenită din acelaşi partid de inspiraţie marxistă (Peru Libre) al lui Castillo, Dina Boluarte este considerată de manifestanţi o ‘trădătoare’.

Epicentrul protestelor este regiunea aymara (un popor ameridian) Puno, la frontiera cu Bolivia şi pe malurile lacului Titicaca, unde o grevă pe termen nelimitat este în vigoare de la 4 ianuarie şi unde au avut loc confruntări grave şi jafuri.

Guvernul a decretat marţi restricţii de circulaţie timp de trei zile în Puno, după moartea a 18 persoane la manifestaţii începând de luni.

Citește și : Uniunea Europeană va impune noi sancţiuni împotriva Belarusului pentru sprijinul acordat Rusiei

Foto: (c) Jose Sotomayor/EPA


Peru urmează să primească miercuri o misiune a Comisiei interamericane a drepturilor omului (CIDH), trimisă pentru a ancheta cu privire la manifestaţii şi răspunsul forţelor de ordine.

Guvernul peruan încerca marţi să obţină un vot de încredere din partea legislativului (controlat de dreapta), o cerinţă constituţională pentru a putea rămâne în funcţie.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

La summitul OCS de la Shanghai, Putin şi-a reiterat planul de pace în Ucraina, sinonim cu ‘capitulare’ Kievului

La summitul OCS de la Shanghai, Putin şi-a reiterat planul de pace în Ucraina, sinonim cu 'capitulare' Kievului Rusia este gata să ia în considerare...

Un mort şi trei răniţi într-un atac rusesc asupra unei instalaţii de gaze în regiunea ucraineană Poltava

Un mort şi trei răniţi într-un atac rusesc asupra unei instalaţii de gaze în regiunea ucraineană Poltava Un atac cu rachete al forţelor armate ruse...

Wizz Air va lansa alte trei curse aeriene din Chișinău

Wizz Air va lansa alte trei curse aeriene din Chișinău Compania Wizz Air a anunțat că va lansa alte trei curse aeriene. Astfel, din toamnă,...

The Telegraph: Corupția, un obstacol ce stă în calea aderării Ucrainei la NATO

The Telegraph: Corupția, un obstacol ce stă în calea aderării Ucrainei la NATO În timp ce războiul continuă, Ucraina pare tot mai departe de a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.