X

Dinari Cojocaru intră sub lupa ANI

Dinari Cojocaru intră sub lupa ANI

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a constatat că medicul și afaceristul Dinari Cojocaru a încălcat regimul juridic al declarării averii și intereselor personale. Dinari Cojocaru a făcut donații de sute de mii de lei pentru PSRM în 2014 și a figurat în scandalul Bahamas în 2016. 

Activist socialist și fost consilier municipal, Dinari Cojocaru a fost denunțat la ANI că ar deține două apartamente spațioase: unul de aproape 125 metri pătrați, care valorează 831.000 de lei, și altul de 202 metri pătrați, valoarea căruia ar fi de 100.000 de euro. Cel din urmă imobil a fost procurat în 2022, scrie anticoruptie.md.

Citeşte şi: Partidul Republican îl nominalizează oficial pe Trump drept candidatul său la preşedinţie – Stiripesurse.md

Dinari Cojocaru mai deține în proprietate un teren extravilan în valoare de 53.000 de lei. Totodată, el a mai indicat în declarația de avere și interese personale din 2017 un automobil Toyota Prius, fabricat în 2014, pentru care ar fi achitat doar 20.000 de lei, în timp ce prețul pentru un astfel de autovehicul varia între 9.000 și 12.000 de euro, adică peste 200.000 de lei. Astfel, toate veniturile declarate din salariu și indemnizații de către fostul consilier, în opinia denunțătorului, nu acoperă cheltuielile lui Dinari Cojocaru.

Dinari Cojocaru intră sub lupa ANI

Soția fostului consilier municipal socialist a intrat în atenția opiniei publice după ce ar fi facilitat eliberarea unui act medical în baza căruia instanța de judecată i-a permis lui Igor Dodon să plece în România pentru ca fiul său se „reabiliteze” la salina de la Târgu Ocna.

În 2012 – 2014, Dinari Cojocaru a administrat compania Chemix Grupp SRL. Firma a câștigat zeci de contracte cu statul pentru livrarea de  dezinfectanți, detergenți și medicamente către mai multe spitale. Chemix Grupp SRL a fost o companie conectată la Alexandru Dodon, fratele fostului președinte Igor Dodon.

Dinari Cojocaru și membrii de familie au fost supuși controlului averii și intereselor personale pentru perioada 1 august 2016  – 10 noiembrie 2020. De data aceasta, averile lor au fost verificate în perioada 11 noiembrie 2020 – 17 noiembrie 2023. Soția doctorului figurează în calitate de asociată cu 10% în SRL Premium Trade Group din 23.01.2018 și până în prezent.

Dinari Cojocaru intră sub lupa ANI

ANI a constatat că Dinari, împreună cu familia sa, a obținut în perioada supusă controlului următoarele bunuri imobile: un apartament cu suprafața de 124,8 metri pătrați, cu valoarea contractuală 74.880 de euro; un lot pomicol dobândit în 2020, în valoare de 53.057 lei; un apartament cu suprafața de 202,6 metri pătrați cu o valoare contractuală de 100.000 de euro.

Subiectul controlului și membrii familiei sale au înstrăinat în perioada supusă controlului următoarele bunuri mobile: un automobil de model Skoda Octavia, produs în 2015, la prețul de 230.000 de lei. Conform declarației sale de avere pentru 2019, el a indicat că acest automobil are o valoare de 135.173 de lei

Inspectorul de integritate a stabilit că în perioada supusă controlului, Dinari nu a declarat un automobil Nissan Terrano și calitatea de fondator deținută de soția sa în SRL Premium Trade Group. În declarațiile de avere și interese personale pentru 2021și pentru 2022, nu a declarat un contract de împrumut de 100.000 de euro.

Dinari Cojocaru intră sub lupa ANI

De partea cealaltă, Dinari Cojocaru a spus că nu a indicat împrumutul de 100.000 de euro „probabil din eroare”: „Împrumutul respectiv a fost folosit pentru achiziționarea apartamentului menționat. Ţin să evidențiez că contractul de împrumut a fost autentificat notarial, ceea ce denotă buna credință şi lipsa intenției de a induce în eroare”.

„În ceea ce privește deținerea automobilului Nissan Terrano, acest autovehicul a fost utilizat efectiv de tatăl soției, iar la data procurării, din motive incerte, dreptul de proprietate s-a înregistrat pe numele soției. Și, având în vedere că a fost o formalitate, nu a reținut acest fapt şi, respectiv, nu mi-a comunicat că juridic deține în proprietate acest mijloc de transport”, a explicat el.

„Astfel, consider că a fost o omisiune neînsemnată, mai ales că a fost dobândit după obținerea mandatului de consilier şi, respectiv, este o proprietate care nu poate fi supusă controlului”, a menționat medicul.

Dinari Cojocaru intră sub lupa ANI

În ceea ce privește nedeclararea calității de co-fondator a soției în SRL Premium Trade Group, el a spus că societatea în cauză „se află mai mult timp în procedură de lichidare”. „Prin urmare, având în vedere că nu desfășoară nicio activitate economică, am considerat nu urmează a fi reflectat în declarație.”

Dinari Cojocaru a indicat că nu a restituit împrumutul, subliniind că o va face din venitul obținut în urma înstrăinării apartamentului care îi aparține și este indicat în contract: „Din păcate, până în prezent, nu a fost vândut. Astfel, am convenit să prelungim termenul împrumutului acordat până la finele anului 2025 în condiții similare”.

Medicul și afaceristul Dinari Cojocaru s-a mai aflat în vizorul ANI din cauza donațiilor sale pentru PSRM la alegerile parlamentare din 2014 peste 400.000 de lei, iar pe 20 aprilie 2016 a semnat un contract de împrumut cu Exclusiv Media în valoare de 500.000 de lei.

Tags: Autoritatea Națională de Integritate (ANI)Dinari CojocaruPartidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM)
Știrile zilei