X

Dincolo de suspendarea brevetelor pentru vaccinuri, ţările bogate trebuie să-şi respecte angajamentele

Ideea suspendării (temporare) a brevetelor pentru vaccinurile împotriva COVID-19 este una bună, dar indiferent de aceasta statele cele mai bogate trebuie să-şi respecte angajamentele faţă de ţările cele mai sărace, a apreciat vineri laureata premiului Nobel pentru economie, Esther Duflo (foto), economistă americană de origine franceză, citată de AFP, potrivit agerpres.

Sprijinul SUA pentru ridicarea brevetelor la vaccinuri “este un lucru bun” în sensul că “pune presiune pe grupurile farmaceutice”, a specificat Duflo într-un interviu acordat cotidianului italian La Repubblica.

Citeşte şi: Retragerea americană din Afganistan se desfăşoară conform planului – Black News

Dar această utilizare comună a brevetelor, încă ipotetică, nu rezolvă problema accesului celor mai sărace ţări la serurile disponibile pe piaţă, explică ea.

Prin crearea şi finanţarea Covax, un sistem de distribuire a vaccinurilor antiCOVID-19, state, organizaţii internaţionale şi personalităţi precum Bill Gates au permis furnizarea a 50 milioane de doze de seruri ţărilor sărace. Însă mai “sunt necesare două miliarde de doze”, a subliniat Esther Duflo.

Or, “efortul economic pentru a ajuta ţările sărace ar fi derizoriu: pentru a direcţiona către aceste ţări două miliarde de doze de vaccin sunt necesare fonduri în valoare de 29 miliarde de dolari. Să presupunem că, dacă se aduce această cifră la 4 miliarde, va fi nevoie de puţin peste 50 miliarde de dolari. Se vede bine că nu e mare lucru în comparaţie cu miliardele de dolari pe care SUA le investesc singure în planul lor de redresare”, explică economista franco-americană, laureată a premiului Nobel în 2019.

Vezi şi: Operaţiune împotriva traficanţilor din Rio terminată într-o imensă baie de sânge – VIDEO – Black News

Responsabila americană pentru comerţ, Katherine Tai, a generat surpriză miercuri, anunţând că Washingtonul este favorabil ideii “ridicării” temporare a brevetelor pentru vaccinurile împotriva COVID-19, o măsură cerută de mai multe luni de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), India şi Africa de Sud.

Dar brevetele sunt în principal deţinute de laboratoare americane, care pe ansamblu se opun ridicării patentelor, întrucât aceasta le-ar împiedica, potrivit lor, să-şi recupereze investiţiile semnificative făcute în dezvoltarea vaccinurilor. 

Tags: Bill GatesbreveteCOVAXcovid-19Esther DufloKatherine TaiOrganizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).vaccinuri
Categorii: Știrile zilei