X

Dineu informal la Bruxelles cu liderii statelor candidate din Balcani pentru pregătirea summitului de la Zagreb

Liderii celor şase state din Balcani candidate la aderare vor fi primiţi duminică seară, la Bruxelles, de preşedinţii instituţiilor europene, pentru un dineu de lucru destinat pregătirii summitului prevăzut să aibă loc la Zagreb, în luna mai, relatează AFP, scrie agerpres.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, îşi vor primi invitaţii la ora locală 19.00 (18.00 GMT), la sediul Consiliului European.

Citește și : Mitt Romney spune că Trump va fi reales pentru că politica americană e ‘foarte populistă’

“Este vorba despre angajarea unui dialog politic la cel mai înalt nivel cu Macedonia de Nord, Serbia, Kosovo, Albania, Muntenegru şi Bosnia şi de a le înţelege aşteptările înainte de a lansa pregătirea summitului de la Zagreb” de pe 17 mai, a explicat un responsabil european.

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell va participa la această reuniune. Ea ar urma să dureze în jur de trei ore. Ideea este de a avea “discuţii sincere”, dar “nu se va lua nicio decizie”, a precizat o sursă europeană.

Discuţiile se vor purta asupra noii proceduri de aderare mai strictă solicitată de Franţa. Comisia Europeană a venit cu o propunere, dar ea trebuie discutată şi aprobată în unanimitate de statele membre.

Franţa vrea un acord al celor 27 asupra noii propuneri, “dar fără ca ea să fie denaturată”. Speranţa este că această nouă procedură va permite deschiderea negocierilor de aderare cu Macedonia de Nord şi Albania.

Negocierile deja au început cu Muntenegru în 2012 şi Serbia în 2014.

Citește și : Justin Trudeau îi cere Iranului o anchetă independentă asupra avionului ucrainean doborât în ianuarie

Dar Charles Michel vrea să lanseze discuţia şi despre un pact de investiţii şi de creştere pentru Balcanii occidentali. El a discutat deja despre acest subiect în cadrul contactelor din ianuarie cu Macedonia de Nord şi Albania dar vrea să înţeleagă aşteptările acestor state.

Liderii celor şase ţări din Balcani vor asista luni la o conferinţă a donatorilor organizată pentru a ajuta la reconstrucţia Albaniei, afectată de un seism violent în noiembrie 2019.

Tags: balcanibruxellesCharles MichelsummitUrsula Von Der LeyenZagreb
Categorii: Diaspora