Un diplomat american la Budapesta DENUNŢĂ atingerile aduse libertăţii presei

Publicat:

Reprezentantul diplomaţiei americane la Budapesta a condamnat marţi atingerile aduse de guvernul ungar libertăţii presei, în special recenta iniţiativă “periculoasă” a unui site de informaţii care a publicat o listă cu jurnalişti presupuşi ostili Ungariei, relatează AFP, potrivit agerpres.

“În cursul ultimilor ani, Statele Unite au menţionat în numeroase rânduri schimbarea negativă în domeniul libertăţii presei din Ungaria. Din nefericire, aceste tendinţe negative continuă”, a declarat însărcinatul cu afaceri ambasadei Statelor Unite, David Kostelancik.


Diplomatul a subliniat, în cursul unei întâlniri cu presa, că “aliaţii guvernului ungar şi-au extins treptat controlul şi influenţa” asupra pieţei mass-media, fără impedimente din partea autorităţilor în domeniul concurenţei.

Citeşte şi: Doi români au primit ani grei de închisoare, după ce au fost prinşi că au transportat peste 200 de migranţi ilegali

El şi-a exprimat regretul că, în presa cumpărată de “actori proguvernamentali”, jurnaliştii sunt forţaţi “să urmeze recomandările editoriale dictate de noii proprietari”.

David Kostelancik s-a declarat îngrijorat că, în ultima vreme, contractele de publicitate ale instituţiilor de stat, indispensabile echilibrului economic al numeroaselor publicaţii, sunt rezervate presei “binevoitoare” faţă guvernul premierului Viktor Orban.

Reprezentantul american a mai condamnat recenta iniţiativă a site-ului de informaţii proguvernamental 888.hu care a prezentat o listă cu jurnalişti acuzaţi că “servesc interesele” miliardarului George Soros. Acest demers este “periculos pentru persoanele în cauză şi pentru principiile unei prese libere şi independente”, a subliniat el.

Citeşte şi: ‘UE trage de timp pentru a obţine mai mulţi bani’

Numele a opt jurnalişti, unguri în majoritate, lucrând în calitate de corespondenţi ai presei străine, au fost publicate online în septembrie sub titlul: “Lista: îi prezentăm pe propagandiştii străini ai lui Soros”.

George Soros, om de afaceri american de origine ungară, a devenit de mai multe luni ţinta guvernului naţionalist al lui Viktor Orban.

Săptămâna trecută, cinci jurnalişti de la site-ul Origo.hu, cumpărat în 2014 de un apropiat al puterii, au demisionat după publicarea fără acordul lor a unui articol ostil făţiş imigraţiei, împotriva căreia guvernul de la Budapesta duce o luptă ideologică.

Citeşte şi: George Soros a donat 18 miliarde de dolari grupului său de ONG-uri

Din 2010, guvernul lui Viktor Orban a schimbat profund regulile mass-media, atrăgându-şi numeroase avertismente din partea UE.

Guvernul ungar a apreciat ca “fără fundament” criticile americane, subliniind, într-o reacţie adresată MTI, că există în ţară “nenumărate” exemple de media independente.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

S-a stins din viață Jon Landau, producătorul premiat cu Oscar pentru „Titanic” şi „Avatar”

S-a stins din viață Jon Landau, producătorul premiat cu Oscar pentru „Titanic” şi „Avatar” Jon Landau, producătorul premiat cu Oscar pentru „Titanic” şi „Avatar”, care...

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT)

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT) Un hacker a avut acces la sistemele interne de...

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli Doi dintre vulcanii activi ai Italiei sunt în plin proces de erupție. Insula turistică...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.