Diplomaţia americană scoate de pe site pagina dedicată teritoriilor palestiniene

Publicat:

Dispariţia unei pagini consacrate “Teritoriilor palestiniene” de pe pagina de internet a Departamentului de Stat american a trezit o polemică vie, în special în rândul liderilor palestinieni, care au interpretat acest gest ca pe o confirmare a politicii pro-israeliene a administraţiei Trump, transmite AFP, potrivit agerpres.

Întrebat de AFP, un oficial al Departamentului de Stat a dat asigurări marţi că nu este vorba de o “schimbare a politicii” SUA faţă de Autoritatea Naţională Palestiniană (ANP), atribuind această modificare “actualizării în curs” a site-ului. Nu a precizat însă dacă pagina respectivă va fi reintrodusă la încheierea procesului de actualizare.


Citeşte şi: SUA speră ca Japonia şi Coreea de Sud să-şi reia rapid relaţiile cordiale

Site-ul Departamentului de Stat al SUA, state.gov, a suferit recent o restructurare importantă, aminteşte France Presse.

Anumiţi observatori au constatat în ultimele zile dispariţia paginii dedicate “Teritoriului palestinienilor”, care apărea la începutul anului în lista ţărilor din secţiunea dedicată Orientului Mijlociu. Odată cu dispariţia sa, dispar toate informaţiile referitoare la Cisiordania şi Fâşia Gaza.

Singura referire la palestinieni apare pe pagina dedicată Israelului, unde diplomaţia americană menţionează speranţa ajungerii la un “acord de pace” israeliano-palestinian.

Guvernul ANP a condamnat această dispariţie, apreciind că ea reflectă “parti-pris-ul pro-israelian” al administraţiei Trump.

“Refuzul de a vedea realitatea nu este suficient pentru a-i şterge existenţa”, a scris pe Twitter secretarul general al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OLP) Saëb Erakat.

Fostul ambasador al SUA în Israel în timpul administraţiei Obama, Dan Shapiro a apreciat la rândul său drept “nebunească” această schimbare. “Palestinienii nu vor dispărea. Interesele americane fac necesară o discuţie cu ei”, a scris diplomatul american pe Twitter.

Diplomaţia americană s-a remarcat deja prin mai multe decizii emblematice sau scăpări semantice apreciate drept ostile de către palestinieni de la sosirea la Casa Albă a lui Donald Trump. Preşedintele american a recunoscut unilateral Ierusalimul drept capitală a Israelului, apoi suveranitatea statului evreu asupra Platoului Golan şi a tăiat aproape toate ajutoarele SUA destinate palestinienilor.

Citeşte şi: Stare de urgenţă în Puerto Rico. Un uragan puternic ameninţă insula!

Departamentul de Stat a schimbat de asemenea terminologia utilizată în anumite rapoarte, unde nu a mai menţionat “Teritoriile ocupate”. Totodată, ambasadorul SUA în Israel, David Friedman, a declarat că statul evreu are “dreptul să păstreze o parte” a Cisiordaniei ocupate.

Liderii palestinieni refuză orice contact cu administraţia Trump după decizia referitoare la Ierusalim şi au respins, de la anunţarea sa, planul de pace pe care Casa Albă intenţionează să îl propună pentru soluţionarea conflictului israeliano-palestinian. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.