X

Diplomaţia maghiară este pregătită să folosească mijloacele ‘cele mai dure’ pentru a proteja interesele Budapestei

Ungaria nu va ezita să recurgă la mijloacele diplomatice cele mai dure pentru a-şi apăra interesele, a declarat ministrul de externe , potrivit agenţiei de presă MTI, care preia un interviu publicat miercuri în Kronika, cotidian de limbă maghiară care apare la Cluj-Napoca, potrivit agerpres.

Szijjarto a precizat, pentru a-şi susţine afirmaţia, că Ungaria nu sprijină candidatura Croaţiei la Organizaţia de Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) atât timp cât Zagrebul introduce măsuri care dăunează intereselor economice ale Ungariei şi încalcă reglementări internaţionale.

Totodată, Ungaria va bloca demersurile Ucrainei în toate forurile internaţionale pentru a protesta faţă de noua lege a educaţiei care discriminează minorităţile etnice din această ţară, a adăugat Peter Szijjarto.

Citeşte şi: Un elicopter militar american S-A PRĂBUŞIT în Japonia – FOTO

El a menţionat că Budapesta fusese pregătită să blocheze şi aderarea României la OCDE, înainte de a primi promisiunea de soluţionare a situaţiei Liceului Romano-Catolic din Târgu Mureş.

‘Actuala politică externă patriotică va merge până la (măsuri) extreme pentru a întări ţara şi comunităţile maghiare de peste graniţe’, a afirmat şeful diplomaţiei de la Budapesta.

Referindu-se la relaţii economice bilaterale şi la interese comune în forurile internaţionale, Szijjarto a menţionat că evenimente recente au demonstrat că Ungaria şi România sunt interdependente, el citând drept exemplu acţiunea comună împotriva noii legi a educaţiei din Ucraina.

Potrivit oficialului ungar, autorităţile române au demonstrat deschidere şi bunăvoinţă în ce priveşte Programul de Dezvoltare Economică pentru Transilvania al guvernului de la Budapesta, după ce Ungaria a indicat în mod clar că urmăreşte aceleaşi obiective ca şi Germania pentru saşii din Transilvania.

Citeşte şi: Anarhiştii pro-catalani AU PĂTRUNS în Ambasada Spaniei din Atena – FOTO

În interviul menţionat, citat de MTI, Peter Szijjarto a mai declarat că speră că acreditarea diplomaţilor ungari la consulatele din Miercurea Ciuc şi Cluj-Napoca va avea loc cât mai curând posibil, şi că noul consul general la Miercurea Ciuc va fi de asemenea acreditat. Potrivit lui Szijjarto, mai sunt de depăşit doar unul sau două obstacole birocratice pentru deschiderea institutului cultural maghiar la Cluj-Napoca.

‘Fără a dori să merg prea departe, am sentimentul că, după o lungă perioadă de timp, România arată acum cea mai mare deschidere pentru construirea relaţiilor noastre cu inteligenţă şi la un nivel european’, a mai afirmat ministrul de externe ungar pentru Kronika, conform MTI.

Tags: Cluj-NapocaCroatiaLiceul Romano-Catolic din Târgu MureşMiercurea CiucOrganizaţia de Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE)Péter SzijjartoRomaniaUngaria
Categorii: Diaspora