Directoarea germană a unui centru cultural din Bagdad a fost eliberată după trei zile de captivitate

Publicat:

Directoarea germană a unui centru cultural din Bagdad, Hella Mewis, a fost eliberată şi condusă vineri la ambasada ţării sale în Irak, după trei zile de captivitate, au anunţat autorităţile din cele două ţări, relatează AFP, potrivit agerpres.

Hella Mewis, care lucra la Bagdad din 2013, s-a alăturat manifestaţiilor anti-regim declanşate în Irak în octombrie 2019. Zeci de militanţi au dispărut, pentru mai mult sau mai puţin timp, iar ONU a acuzat “miliţiile” de aceste dispariţii forţate.


Citește și : Beijingul îi dă o replică acidă lui Pompeo: ‘Un discurs plin de prejudecăţi’

Nu se cunoaşte nici acum identitatea răpitorilor şi motivele răpirii nemţoaicei, una dintre puţinii străini care trăiesc în afara Zonei Verzi ultrasecurizate din capitala irakiană, unde se află cele mai multe misiuni diplomatice.

O sursă de securitate irakiană a declarat însă pentru AFP că eliberarea ei în cursul nopţii a fost obţinută în urma unui schimb.

Unitatea de elită a informaţiilor irakiene, Şoimii, a reuşit să dea de urma unuia dintre răpitori, care a fost reţinut. Acesta din urmă a spus că face parte dintr-o facţiune a Hashd al-Shaabi, o coaliţie de paramilitari pro-iranieni, acum integraţi în forţele de securitate, potrivit aceleiaşi surse. S-a ajuns apoi la un acord în virtutea căruia “bărbatul a fost eliberat în schimbul ostaticei germane’.

La momentul eliberării sale în cursul nopţii de joi spre vineri, a mai menţionat această sursă, Hella Mewis se afla în Sadr City, un cartier şiit din Bagdad unde forţele de ordine încearcă de ani de zile să impună legea.

Femeia a fost apoi transportată la însărcinatul cu afaceri german de la Bagdad, indică un comunicat al Ministerului irakian de Interne, care nu furnizează alte amănunte.

Vineri, Hella Mewis, al cărui centru cultural, Tarkib, este cunoscut pentru susţinerea tinerilor artişti, nu putea fi contactată şi prietenii săi au dat asigurări că nu au primit veşti de la ea.

Autorităţile irakiene nu au arestat niciodată şi nici nu au pus sub acuzare pe nimeni în răpirile de militanţi irakieni din ultimele luni, într-o ţară în care facţiunile armate pro-iraniene câştigă în influenţă, în special prin reprezentanţii Hashd al-Shaabi, în rândul forţelor de securitate sau în Parlament.

Purtătorul de cuvânt al Hashd şi-a exprimat pe Twitter satisfacţia pentru eliberarea Hellei Mewis, dar în acelaşi timp a cerut forţelor de securitate “să ancheteze asupra prezenţei clandestine a acestei străine de opt ani la Bagdad fără autorizaţie de securitate”.

Hella Mewis participa totuşi cu regularitate la evenimente publice, adesea alături de oficiali.

Judecătorul Abdelsattar Bayraqdar, purtător de cuvânt al Consiliului suprem al magistraturii, a declarat, la rândul lui, că “ancheta asupra acestei infracţiuni continuă”.

Media locale au difuzat imagini suprinse de camerele de supraveghere prezentate ca fiind ale răpirii nemţoaicei, în centrul Bagdadului.

Blocată între o berlină neagră şi un pick-up alb, un model utilizat de anumite forţe de securitate, Hella Mewis este forţată să coboare de pe bicicletă de bărbaţi care o împing apoi în interiorul celei de a doua maşini. Înregistrarea durează mai puţin de un minut.

Citește și : Parchetul spaniol cere ani grei de închisoare pentru atentatele din Barcelona şi Cambrils

Poliţiştii aflaţi în comisariatul care se situează în apropiere nu au intervenit, a declarat pentru AFP un responsabil al serviciilor de securitate.

După eliberarea Hellei Mewis, ministrul de externe german, Heiko Maas, s-a declarat “foarte uşurat” şi surse diplomatice au afirmat pentru AFP că femeia “este sănătoasă”.

Potrivit unei prietene, Hella Mewis era îngrijorată după asasinarea, la începutul lui iulie, la Bagdad, a cercetătorului Hisham al-Hashemi, cunoscut şi el ca un susţinător al revoltelor anti-guvernamentale.

Această moarte violentă a reaprins temerile privind noi asasinate politice, obişnuite în anii de război în ţară (2006-2009), dar devenite apoi foarte rare.

De la începutul anului, doi jurnalişti francezi au fost ţinuţi ostatici mai multe zile, precum şi trei lucrători umanitari, eliberaţi după două luni de captivitate şi răpiţi împreună cu un irakian în acelaşi cartier ca şi Hella Mewis, Karrada.

Turbulentul lider şiit Moqtada Sadr, care a rămas tăcut după ce manifestaţiile anti-putere au încetat la începutul anului deşi multă vreme s-a erijat în protector al contestatarilor, a scris pe Twitter că speră că “acest gen de incident nu se va mai întâmpla niciodată”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Episcopul de Bălţi şi Făleşti, mesaj antiromânesc la Moscova: ‘Mitropolia Basarabiei este un factor destabilizator în R.Moldova’

Episcopul de Bălţi şi Făleşti, mesaj antiromânesc la Moscova: 'Mitropolia Basarabiei este un factor destabilizator în R.Moldova' Mai mulți deputaţi şi reprezentanţi din regiunea transnistreană...

Cât a costat Forumul Național ‘Cahul4Culture’

Cât a costat Forumul Național 'Cahul4Culture' În perioada 1-3 iulie, în municipiul Cahul a fost organizat Forumul Național „Cahul4Culture” pe tema „Rolul politicilor culturale în...

Târgul universităților din România, în patru orașe din R. Moldova

Târgul universităților din România, în patru orașe din R. Moldova La Chișinău a început pe 4 iulie târgul universităților din România, care va continua în...

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.