X

Directorul AIEA face o vizită în Iran

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA), Rafael Grossi, va face sâmbătă o vizită în Iran, în contextul eforturilor de menţinere a acordului nuclear dintre puterile internaţionale şi Teheran, informează joi AFP, potrivit agerpres.

Grossi a anunţat că se va întâlni cu responsabili iranieni şi că va susţine o conferinţă de presă sâmbătă seara, la întoarcerea la Viena.

Citeşte şi: Putin avertiza încă de acum un an despre o luptă ‘TOŢI împotriva TUTUROR’ – Black News

Miercuri, directorul general al AIEA afirmase că agenţia “nu va renunţa niciodată” la eforturile de a obţine din partea Iranului lămuriri despre prezenţa unor materiale nucleare în situri nedeclarate de pe teritoriul ţării.

Teheranul cere închiderea anchetei AIEA în schimbul acceptului pentru reluarea înţelegerii încheiate în 2015 cu Statele Unite, China, Franţa, Regatul Unit, Rusia şi Germania. Cunoscut sub acronimul JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action – Planul Comun şi Cuprinzător de Acţiune), acordul respectiv prevedea ca Iranul să îşi îngheţe programul nuclear, în schimbul suspendării sancţiunilor internaţionale.

Washingtonul s-a retras din JCPOA în 2018 şi au reintrodus sancţiunile anti-iraniene, iar Teheranul a reacţionat reîncepând îmbogăţirea uraniului peste cantităţile şi concentraţiile convenite.

Citeşte şi: Putin şi-a pregătit ascunzătoarea! BUNCĂRUL antiatomic în care se presupune că şi-a ascuns familia – Black News

Negocierile pentru salvarea acordului s-au reluat în noiembrie anul trecut la Viena, după o întrerupere de câteva luni, iar următoarele zile sunt considerate decisive, menţionează AFP. Statele Unite participă indirect la tratative, reaminteşte agenţia de presă.

AIEA consideră că unul din punctele dificile este lipsa unor explicaţii suficiente din partea iranienilor privind patru situri nucleare neoficiale. Problema datează de la începutul anilor 2000, dar este posibil ca în unul din locurile respective – depozitul din districtul Turquzabad din provincia Teheran – să se fi depozitat uraniu până la sfârşitul lui 2018. 

Tags: Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA)districtul TurquzabadIranJCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action - Planul Comun şi Cuprinzător de Acţiune)Rafael Grossiteheran
Categorii: Sinteze