Directorul CIA a efectuat o vizită la Ramallah după ce Casa Albă a prezentat planul de pace

Publicat:

Gina Haspel, directorul Agenţiei Centrale de Informaţii din SUA (CIA), s-a deplasat în secret în oraşul palestinian Ramallah după ce preşedintele Donald Trump a prezentat planul de pace pentru conflictul israelo-palestinian, afirmă surse citate de presa israeliană, potrivit mediafax.

Gina Haspel a avut întrevederi cu oficiali palestinieni, care au semnalat intenţiile de suspendare a relaţiilor cu Israelul şi Statele Unite, ca protest faţă de planul de pace elaborat de Casa Albă, informează postul public de radio israelian Kan, citat de site-ul Ynetnews.com.


Citește și : Organizaţia Cooperării Islamice respinge planul Trump privind Orientul Mijlociu

Gina Haspel s-a deplasat la Ramallah pentru a discuta cu oficiali din cadrul Administraţiei Palestiniene despre planul de pace. Directorul CIA nu s-a întâlnit cu preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, dar a avut o întrevedere cu Majed Farage, directorul serviciilor de informaţii palestiniene. Majed Farage a transmis că Autoritatea Palestiniană se opune planului de pace elaborat de Casa Albă, dar a precizat că, în pofida crizei, schimbul de informaţii cu CIA va continua.

Statele Unite nu au transferat încă Autorităţii Palestinene fonduri de 180 de milioane de dolari aprobate în cadrul măsurilor de asistenţă financiară.

“Am informat partea israeliană, nu vor mai fi relaţii cu ei şi nici cu Statele Unite, nici cele în materie de securitate”, a transmis Mahmoud Abbas după o reuniune de urgenţă convocată ca reacţie la prezentarea planului de pace conceput de Administraţia Donald Trump.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a prezentat, marţi, planul de pace elaborat de Casa Albă pentru rezolvarea conflictului israelo-palestinian, pledând pentru o soluţie prin coexistenţa a două state, cu oraşul Ierusalim “capitală nedivizată” a Israelului. Donald Trump a explicat că planul de pace conţine o hartă detaliată a două state, israelian şi palestinian. Oraşul Ierusalim va rămâne “capitala nedivizată” a Israelului, a precizat liderul SUA, propunând înfiinţarea capitalei statului palestinian în estul Ierusalimului.

Potrivit site-ului Ynetnews.com, planul prevede suspendarea activităţilor israeliene de extindere a coloniilor din teritoriul palestinian Cisiordania patru ani, timp în care ar urma să aibă loc negocieri detaliate între Israel şi liderii palestinieni. Planul de pace elaborat de Casa Albă conţine 180 de pagini şi prevede acordarea de asistenţă financiară în valoare de 50 de miliarde de dolari pentru relansarea economică în teritoriile palestiniene Cisiordania şi Fâşia Gaza, precum şi în Iordania şi Egipt.

La rândul său, premierul israelian în funcţie, Benjamin Netanyahu, a declarat că Statele Unite recunosc, prin acest plan, suveranitatea Israelului asupra tuturor comunităţilor evreieşti.

Citește și : Atac armat în California. Cel puţin un mort şi mai mulţi răniţi

Mahmoud Abbas, preşedintele Autorităţii Palestiniene, a respins planul de pace conceput de Administraţia Donald Trump. “Vreau să le spun lui Donald Trump şi Benjamin Netanyahu că Ierusalimul nu este de vânzare. Niciunul dintre drepturile noastre nu este de vânzare, nu acceptăm compromisuri. Planul este o conspiraţie şi nu va funcţiona. Poporul palestinian respinge propunerea, planul va ajunge în coşul de gunoi al istoriei. Nu ne vom preda. Planul este palma secolului, nu acordul secolului”, a declarat Mahmoud Abbas în cursul unei conferinţe de presă organizate în oraşul Ramallah, Cisiordania.

Planul de pace prezentat de preşedintele SUA, Donald Trump, distruge perspectivele unei soluţii diplomatice şi este “circ politic”, a reacţionat Husam Zomlot, ambasadorul Autorităţii Palestiniene în Marea Britanie. “Preşedintele Trump tocmai a ucis perspectivele unei soluţii negociate a coexistenţei a două state. Este circ politic, o farsă. Premierul Israelului deja a luat Ierusalimul, toate coloniile, Valea Iordanului, ceea ce înseamnă mai mult de o treime din Cisiordania ocupată. Drumul înainte este bine-cunoscut. Israelul trebuie să înceteze ocupaţia începută în anul 1967. Este simplu”, a declarat Husam Zomlot.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Blocarea acţiunii unei singure proteine ar putea prelungi viaţa umană (studiu)

Blocarea acţiunii unei singure proteine ar putea prelungi viaţa umană (studiu) Prin blocarea unei singure proteine oameni de ştiinţă susţin că au reuşit să extindă...

Lukaşenko sugerează că deţinuţii politici ar putea fi folosiţi la înlăturarea pagubelor provocate de o furtună

Lukaşenko sugerează că deţinuţii politici ar putea fi folosiţi la înlăturarea pagubelor provocate de o furtună Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a ignorat apelurile internaţionale de...

Obama, surprins de cât de ‘dezorienta’ părea Biden la o strângere de fonduri din iunie

Obama, surprins de cât de 'dezorienta' părea Biden la o strângere de fonduri din iunie Biden l-a surprins pe Obama cu starea sa de „dezorientare”...

O fostă deputată naţionalistă ucraineană, împuşcată mortal la Liov

O fostă deputată naţionalistă ucraineană, împuşcată mortal la Liov Irina Farion, fostă parlamentară naţionalistă ucraineană cunoscută pentru poziţiile sale împotriva Rusiei, a fost împuşcată în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.