Directorul executiv al Expert-Grup: Acordul de Asociere a avut un impact sesizabil pentru țara noastră

Publicat:

Directorul executiv al Expert-Grup: Acordul de Asociere a avut un impact sesizabil pentru țara noastră

Acordul de Asociere a avut un impact sesizabil pentru țara noastră, în special din punct de vedere economic, spune directorul executiv al Expert-Grup, Adrian Lupușor. Astfel, după semnarea documentului, Uniunea Europeană a devenit principalul partener comercial al Republicii Moldova.

Acordul de Asociere a avut un impact sesizabil pentru țara noastră, în special din punct de vedere economic, spune directorul executiv al Expert-Grup, Adrian Lupușor. Astfel, după semnarea documentului, Uniunea Europeană a devenit principalul partener comercial al Republicii Moldova, potrivit radiomoldova.md.


Citește și: Mai marii Europei s-au înţeles: Ursula von der Leyen rămâne şefa Comisiei Europene

Expertul a ținut să menționeze că principalii beneficiari ai Acordului de asociere sunt producătorii din domeniul agroalimentar, care până la semnarea documentului aveau mari temeri că nu vor rezista concurenței, din cauza invadării pieței interne cu produse din Uniunea Europeană.

„Cea mai mare creștere a exporturilor s-a observat anume pe dimensiunea exportului de produse agroalimentare. Comerțul cu UE a devenit mai echilibrat. Discrepantul dintre exporturi și importuri s-a micșorat”, a spus Adrian Lupușor.

Adrian Lupușor spune că mai sunt unele capitole la care Republica Moldova trebuie să muncească, astfel ca produsele noastre să devină competitive pe piața Uniunii Europene.

„Exporturile au rămas la fel de concentrate geografic pe câteva piețe. Este vorba de piața României, Germaniei, Italiei, Cehiei și Poloniei. Mai avem de lucrat la capitolul competitivitatea produselor. Noi încă nu putem exporta produse de origine animalieră, cu unele excepții. Aceasta este tema de acasă pentru noi, să investim în infrastructura calității, dotarea laboratoarelor”, a menționat directorul executiv al Expert-Grup.

Citește și: Rusia interzice trei posturi TV din România

Republica Moldova marchează 10 ani de la semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Acordul de Asociere a fost semnat pe 27 iunie 2014, la Bruxelles. Cinci zile mai târziu a fost ratificat de Parlament. Documentul a fost ratificat de Legislativul European pe 13 noiembrie același an.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Coșmarul prin care a trecut o mare sportivă a Ucrainei din cauza lui Putin: “Mi-am sunat familia şi nu mi-a răspuns nimeni”

Coșmarul prin care a trecut o mare sportivă a Ucrainei din cauza lui Putin: "Mi-am sunat familia şi nu mi-a răspuns nimeni" Vedetă a sportului...

Canicula – o adevărată bătaie de cap pentru moldoveni. Ce alimente să nu consumi în această perioadă

Canicula - o adevărată bătaie de cap pentru moldoveni. Ce alimente să nu consumi în această perioadă Canicula și temperaturile care au depășit normalul acestei...

360 de profesori tineri urmează să fie angajați în instituții de învățământ din 1 septembrie

360 de profesori tineri urmează să fie angajați în instituții de învățământ din 1 septembrie 360 de tineri, absolvenți ai științelor educației, urmează să se...

Cum au „driblat” trei naționale de la EURO 2024 noua regulă UEFA

Cum au „driblat” trei naționale de la EURO 2024 noua regulă UEFA Italia, Danemarca și Slovenia sunt trei selecționate care și-au asigurat prezența în optimile...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.