X

Directorul Frontex se apără în faţa europarlamentarilor

Directorul executiv al Frontex, Fabrice Leggeri, a afirmat marţi în faţa europarlamentarilor că nu există “nicio dovadă a participării” personalului agenţiei europene de supraveghere a frontierelor în respingeri ilegale ale migranţilor din Grecia spre Turcia, notează AFP, potrivit agerpres.

Agenţia Europeană pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă (Frontex) a fost acuzată în octombrie de mai multe mass-media, inclusiv de revista germană Spiegel, că a fost implicată în practici de respingere a ambarcaţiunilor solicitanţilor de azil de către paza de coastă grecească.

Citește și : Cel puţin cinci morţi şi o persoană dată dispărută în urma inundaţiilor din centrul Vietnam

Atena a dezminţit constant acuzaţiile de respingeri ilegale la frontierele sale formulate de mai multe ONG-uri. Frontex, care a trimis circa 600 de agenţi pentru a ajuta paza coastă elenă, a deschis o anchetă internă asupra acestor acuzaţii.

“Nu am găsit nicio dovadă de participare activă, directă sau indirectă, din partea personalului Frontex sau agenţilor desfăşuraţi de Frontex în practici de respingere”, a declarat directorul executiv al agenţiei, criticat de europarlamentarii din Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne, dintre care unii i-au cerut demisia.

Francezul, care s-a exprimat prin videoconferinţă, a subliniat în repetate rânduri că autorităţile elene erau responsabile de comanda acestor operaţiuni. El a adăugat că le-a raportat şi le-a cerut acestora să investigheze două “situaţii” din aprilie şi iulie în care Frontex a suspectat încălcarea drepturilor fundamentale.

Fabrice Leggeri s-a referit, de asemenea, la situaţia “complicată” din Mediterana de Est din cauza disputelor frontaliere dintre Grecia şi Turcia.

Responsabilul european a “salutat” ancheta deschisă recent de mediatorul UE Emily O’Reilly asupra acţiunii Frontex în faţa acestor acuzaţii, precum şi rolul şi independenţa “ofiţerului pentru drepturile fundamentale” al agenţiei.

Fabrice Leggeri, care a recunoscut unele “neajunsuri”, a subliniat că a propus ca Agenţia UE pentru Drepturi Fundamentale să detaşeze personal pentru a supraveghea acţiunea Frontex.

Citește și : Grossi: ‘Nimeni nu ar avea de câştigat de pe urma opririi inspecţiilor’ AIEA în Iran

În timp ce unii europarlamentari, de dreapta, i-au acordat sprijinul, subliniind dificultatea sarcinii şi importanţa luptei împotriva traficanţilor de persoane, alţii şi-au exprimat regretul pentru repetarea acestui tip de incidente şi au cerut un răspuns mai ferm din partea Frontex.

“Chiar şi după această discuţie, prea multe întrebări rămân fără răspuns”, a declarat europarlamentara socialistă germană Birgit Sippel. “Este clar că directorul executiv nu şi-a îndeplinit numeroase responsabilităţi şi, în consecinţă ar trebui să demisioneze”, a adăugat ea.

Tags: Agenţia Europeană pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă (Frontex)Birgit SippeleuroparlamentariFabrice LeggeriFrontexgreciamigrantiturcia
Categorii: Diaspora