Directorul general al unei importante bănci publice ucrainene, suspendat din funcţie după agresarea unor jurnalişti

Publicat:

Directorul general al unei importante bănci publice ucrainene a fost suspendat miercuri după ce a agresat jurnalişti în timpul unui interviu în biroul său, incident care a provocat un val de critici în Ucraina, informează AFP, potrivit agerpres.

“În timpul unei reuniuni extraordinare, consiliul de administraţie al Ukreximbank a decis să-l suspende din funcţie pe directorul general” Ievgen Metsger pe durata unei anchete interne, a anunţat banca într-un comunicat, prezentând scuze pentru “comportamentul deplorabil” al responsabilului.


Citește și : Suedia SUSPENDĂ vaccinul Moderna pentru persoanele cu vârste sub 30 de ani

Incidentul a avut loc luni, în timpul unui interviu pe care directorul general îl acorda emisiunii de investigaţie “Shemî”, al postului Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL), organizaţie media finanţată de SUA.

După o întrebare despre un credit acordat de Ukreximbank, a treia bancă a ţării, unor societăţi având legături cu separatişti proruşi din Ucraina, directorul general a întrerupt brusc interviul şi i-a ordonat unui colaborator să “închidă” camera, apoi “să ia” şi “să şteargă” înregistrarea, potrivit unui video publicat de program.

Potrivit RFERL, angajaţi ai băncii l-au agresat pe cameraman şi i-au luat cu forţa camera de filmat.

Într-o primă fază banca a negat orice recurs la forţă, acuzându-i pe jurnalişti de provocare, înainte de a reveni asupra declaraţiilor sale după difuzarea, marţi seara de RFE/RL, a înregistrării video restaurate a incidentului.

Aceste imagini au provocat un val de furie în Ucraina. Preşedinţia a denunţat miercuri, într-un comunicat, comportamentul “inacceptabil” al responsabililor băncii, iar ambasadele SUA şi Regatului Unit şi-au exprimat îngrijorarea.

Poliţia a declanşat o anchetă pentru “piedici puse activităţilor profesionale ale jurnaliştilor”.

Într-un comunicat publicat pe Facebook, procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, a promis o “anchetă rapidă” asupra acestei “nebunii”.

Mai multe zeci de jurnalişti au protestat în faţa sediului băncii, miercuri după-amiaza, afişând pancarte pe care se putea citi “Metsger, afară!”.

Citește și : POTOP în Thailanda (VIDEO)! Templele dintr-un oraş istoric au fost inundate

Directorul general, o conferinţă de presă a căruia a fost anunţată miercuri şi apoi anulată, a prezentat scuze jurnaliştilor pe Facebook, explicând “acţiunile sale impulsive şi ireparabile” printr-un “acces de emoţie cauzat de stres”. “Nu aveam dreptul (…)”, a subliniat responsabilul, adăugând că îi este “ruşine”.

Chiar dacă mass-media se bucură în Ucraina de o libertate mai mare decât în majoritatea fostelor republici sovietice, agresiunile, inclusiv fizice, împotriva reporterilor nu sunt deloc rare aici.

În 2016, un cunoscut jurnalist ruso-belarus, Pavel Şeremet, a fost ucis de explozia unei bombe plasate în autoturismul său, la Kiev, asasinat care nu a fost elucidat nici până în ziua de azi.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.