X

Directorul general al unei importante bănci publice ucrainene, suspendat din funcţie după agresarea unor jurnalişti

Directorul general al unei importante bănci publice ucrainene a fost suspendat miercuri după ce a agresat jurnalişti în timpul unui interviu în biroul său, incident care a provocat un val de critici în Ucraina, informează AFP, potrivit agerpres.

“În timpul unei reuniuni extraordinare, consiliul de administraţie al Ukreximbank a decis să-l suspende din funcţie pe directorul general” Ievgen Metsger pe durata unei anchete interne, a anunţat banca într-un comunicat, prezentând scuze pentru “comportamentul deplorabil” al responsabilului.

Citește și : Suedia SUSPENDĂ vaccinul Moderna pentru persoanele cu vârste sub 30 de ani

Incidentul a avut loc luni, în timpul unui interviu pe care directorul general îl acorda emisiunii de investigaţie “Shemî”, al postului Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL), organizaţie media finanţată de SUA.

După o întrebare despre un credit acordat de Ukreximbank, a treia bancă a ţării, unor societăţi având legături cu separatişti proruşi din Ucraina, directorul general a întrerupt brusc interviul şi i-a ordonat unui colaborator să “închidă” camera, apoi “să ia” şi “să şteargă” înregistrarea, potrivit unui video publicat de program.

Potrivit RFERL, angajaţi ai băncii l-au agresat pe cameraman şi i-au luat cu forţa camera de filmat.

Într-o primă fază banca a negat orice recurs la forţă, acuzându-i pe jurnalişti de provocare, înainte de a reveni asupra declaraţiilor sale după difuzarea, marţi seara de RFE/RL, a înregistrării video restaurate a incidentului.

Aceste imagini au provocat un val de furie în Ucraina. Preşedinţia a denunţat miercuri, într-un comunicat, comportamentul “inacceptabil” al responsabililor băncii, iar ambasadele SUA şi Regatului Unit şi-au exprimat îngrijorarea.

Poliţia a declanşat o anchetă pentru “piedici puse activităţilor profesionale ale jurnaliştilor”.

Într-un comunicat publicat pe Facebook, procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, a promis o “anchetă rapidă” asupra acestei “nebunii”.

Mai multe zeci de jurnalişti au protestat în faţa sediului băncii, miercuri după-amiaza, afişând pancarte pe care se putea citi “Metsger, afară!”.

Citește și : POTOP în Thailanda (VIDEO)! Templele dintr-un oraş istoric au fost inundate

Directorul general, o conferinţă de presă a căruia a fost anunţată miercuri şi apoi anulată, a prezentat scuze jurnaliştilor pe Facebook, explicând “acţiunile sale impulsive şi ireparabile” printr-un “acces de emoţie cauzat de stres”. “Nu aveam dreptul (…)”, a subliniat responsabilul, adăugând că îi este “ruşine”.

Chiar dacă mass-media se bucură în Ucraina de o libertate mai mare decât în majoritatea fostelor republici sovietice, agresiunile, inclusiv fizice, împotriva reporterilor nu sunt deloc rare aici.

În 2016, un cunoscut jurnalist ruso-belarus, Pavel Şeremet, a fost ucis de explozia unei bombe plasate în autoturismul său, la Kiev, asasinat care nu a fost elucidat nici până în ziua de azi.

Tags: Ievgen MetsgerjurnaliştiSUAucraina
Categorii: Diaspora