X

Directorul PAM afirmă că a fost martorul unor scene ‘apocaliptice’ în timp ce vizita zonele lovite de cutremur din sudul Turciei

Directorul executiv al Programului Alimentar Mondial (PAM) al ONU, David Beasley, a declarat sâmbătă că a fost martorul unor scene “apocaliptice” în timp ce vizita zonele lovite de cutremur din sudul Turciei, relatează Reuters, potrivit agerpres

Seismele puternice, care au început pe 6 februarie, au lovit atât Turcia, cât şi Siria vecină, provocând moartea a peste 50.000 de persoane, conform ultimului bilanţ publicat vineri.

Citește și : Un an de RĂZBOI în Ucraina! Secretarul general al ONU critică un afront adus conştiinţei colective

“Există un singur mod de a descrie ceea ce am văzut astăzi: apocaliptic”, a declarat David Beasley, care s-a aflat în vizită în oraşul Antakya, din provincia turcă Hatay.

“Cartiere întregi s-au prăbuşit; case distruse, şcoli şi magazine închise; vieţi distruse. Nivelul distrugerilor de aici este cu adevărat de neînţeles”, a mai spus el.

Oficialul PAM a afirmat într-un comunicat că situaţia din Siria reprezintă o “catastrofă peste o altă catastrofă”, referindu-se la cei peste 12 ani de război civil din Siria.

PAM a precizat că Beasley a vizitat un centru logistic al ONU unde camioanele sunt încărcate cu alimente şi alte ajutoare de urgenţă înainte de a trecere graniţa în nord-vestul Siriei.

David Beasley a subliniat necesitatea extinderii livrărilor de alimente către Siria “prin toate rutele – fără nicio restricţie” şi a cerut “tuturor părţilor să faciliteze accesul”.

Nord-vestul Siriei, controlat de rebelii care se opun regimului preşedintele Bashar al-Assad şi în care populaţia depindea deja de ajutor pentru nevoile de bază, reprezintă zona din Siria cea mai afectată de seismele devastatoare.

Citește și : Biden: Ieşirea Rusiei din START III nu indică intenţia de a recurge la arme nucleare

Intensificarea livrărilor de ajutoare depinde de deschiderea de către regimul sirian a unor puncte de trecere suplimentare în zonele controlate de rebeli în Siria.

Tags: cutremurDavid BeasleyONUPAMsiriaturcia
Categorii: DiasporaSinteze