X

Directorul Serviciului american de imigraţie deturnează în scop politic Statuia Libertăţii

Ken Cuccinelli, directorul interimar al Serviciului american de imigraţie, a deturnat marţi celebrul poem “Noul colos”, gravat în interiorul soclului Statuii Libertăţii, pentru a apăra politica privind migraţia a administraţiei Trump, criticată pentru lipsa sa de umanism, relatează AFP, potrivit agerpres.

Poemul Emmei Lazarus, gravat pe o placă în interiorul soclului statuii, a devenit un simbol istoric al primirii imigranţilor şi a celor mai defavorizaţi în SUA, în baza căreia ţara s-a dezvoltat în secolul al XIX-lea.

Citeşte şi: S-au găsit primii vinovaţi de moartea lui Jeffrey Epstein: Directorul închisorii a fost TRANSFERAT şi doi gardieni au fost SUSPENDAŢI!

“Trimiteţi pe ai voştri oropsiţi, săracii voştri care se întreţin singuri şi nu vor deveni o cheltuială publică”, a declamat, ironic, Ken Cuccinelli, la postul de radio naţional NPR.

Un jurnalist îl întrebase dacă celebrul poem mai face parte din visul american, în contextul în care guvernul Trump a anunţat luni o nouă ofensivă împotriva migranţilor, vizându-i de această dată pe cei care depind de ajutorul social.

Poemul din Statuia Libertăţii nu făcea referire la mijloacele financiare ale noilor sosiţi în America.

“Trimiteţi pe-ai voştri sărmani, oropsiţi, pe cei în genunchi suspinând ‘Libertate!’, pe voi, fără casă, de-acasă goniţi, săraci ce-a lor ţară nu-i mai încape. Făclia speranţei vă cheamă, veniţi!”, a scris Emma Lazarus în poemul din 1883.

Potrivit noilor reguli anunţate luni de guvernul republican al lui Donald Trump, migranţii care beneficiază de prestaţii sociale, precum îngrijiri subvenţionate sau o alocaţie pentru locuinţă, riscă de acum înainte să li se refuze cetăţenia americană.

Deturnarea poemului de către Ken Cuccinelli i-a indignat nu numai pe membrii opoziţiei democrate, ci şi pe numeroşi comentatori politici sau internauţi.

Citeşte şi: Sute de români au rămas BLOCAŢI pe o insulă grecească

“Valorile noastre sunt gravate în piatra Statuii Libertăţii. Ele nu vor fi înlocuite. Şi mă voi bate pentru aceste valori şi comunităţile noastre de imigranţi”, a postat pe Twitter senatoarea democrată Elizabeth Warren, pretendentă la Casa Albă în 2020.

“Vă voi spune ceva: SUA vor rămâne mereu un loc de primire pentru imigranţi şi refugiaţi, indiferent de câţi bani dispun”, a afirmat şi senatoarea Kamala Harris, candidată şi ea în alegerile primare democrate.

Cuccinelli s-a apărat apoi la CNN: “Eu nu rescriu poemul. Eu prezint politica noastră”.

Tags: Donald TrumpEmma LazarusKen CuccinelliNoul colosServiciul american de imigraţieStatuia Libertății
Categorii: Știrile zilei