X

Directorul SIS: Folosirea acţiunilor hibride este asociată cu găsirea vulnerabilităţilor în societate

Directorul Serviciului de informaţii şi securitate (SIS), Alexandru Musteaţa, a vorbit despre ameninţările hibride din partea Rusiei şi a remarcat necesitatea unor acţiuni coordonate în legătură cu provocările de securitate.

După cum transmite Infotag, acesta a fost subiectul discursului său în cadrul unei conferinţe organizate de Centrul de documentare şi informare NATO din Moldova pe tema “Dezvoltarea rezilienţei prin parteneriat”.

Citește și : Șeful Procuraturii Ungheni, implicat într-un accident grav soldat cu patru morți

“Folosirea acţiunilor hibride este asociată cu găsirea vulnerabilităţilor în societate. Asta a făcut Rusia în Moldova în ultimii ani. Ea a exploatat vulnerabilităţile şi slăbiciunile ţării noastre”, a spus Musteaţa.

El a remarcat utilizarea practicilor hibride pentru a pune presiune asupra economiei moldoveneşti – legate de industria vinicolă moldovenească (embargo-ul la exportul vinurilor moldoveneşti) sau sectorul energetic (ameninţările cu întreruperea furnizării de gaze); de asemenea, campanii de dezinformare şi presiune politică.

“Scopul acestor acţiuni este de a crea stări de spirit turbulente în societate, a cererii de schimbare a vectorului politic. Acest lucru este susţinut, printre altele, de aplicarea presiunii politice şi electorale. Cine trebuie învinovăţit? Analizele arată că nu avem “jocuri de spionaj” cu FSB. Situaţia este mult mai complexă… Pentru a răspunde acestor ameninţări hibride, avem nevoie de un efort coordonat. Şi nu vorbim doar despre SIS, ci şi despre ministerele economiei, agriculturii, instituţiilor responsabile de sectorul energetic şi noul Centru de comunicare strategică, precum şi viitoarea Agenţie pentru combaterea ameninţărilor cibernetice. Toată lumea trebuie să lucreze activ şi coordonat pentru a preveni riscurile”, a spus Musteaţa.

Citește și : Portret de primar – Cine e Ion Ceban, candidatul MAN la șefia Capitalei

El a clasificat, de asemenea, corupţia drept o ameninţare hibridă, care “acaparează întregul sistem de justiţie din cauza impunităţii şi a activităţilor ilegale, împingând către cooperarea cu inamicul, acţiuni de influenţare a vieţii politice a ţării”.

Tags: Alexandru MusteaţăMoldovaNATOrusiaSIS
Categorii: ExterneȘtirile zilei