X

Directorul unei bănci iraniene, demis pentru că a servit o femeie fără văl islamic

Directorul unei bănci iraniene a fost demis pentru că a servit o femeie care nu purta vălul obligatoriu pe cap în această ţară, scenă a unor puternice manifestaţii de protest, informează duminică AFP, citând o media locală, potrivit agerpres

De la Revoluţia islamică în 1979, legea impune tuturor femeilor portul unui văl care să le acopere capul şi gâtul, ascunzându-le părul.

Citește și:  Proteste în China față de restricțiile COVID. Oamenii cer demisia președintelui Xi Jinping – VIDEO

“Directorul unei bănci din provincia Qom, care a oferit servicii bancare joi unei femei neacoperite cu văl, a fost demis din ordinul guvernatorului”, potrivit adjunctului acestuia, Ahmad Hajizadeh, citat de agenţia de presă Mehr.

Destituirea directorului acestei bănci intervine în timp ce Iranul este zguduit de o mişcare de contestare după moartea în 16 septembrie a unei tinere kurde iraniene, de 22 de ani, arestată cu trei zile mai devreme la Teheran de poliţia moravurilor, care i-a reproşat că a încălcat codul vestimentar strict al Republicii islamice.

Agenţia Mehr afirmă că “înregistrarea video a acestei persoane fără hijab a suscitat numeroase reacţii pe reţelele de socializare”.

“Aplicarea legii cu privire la văl în instituţiile guvernamentale revine directorilor acestora”, a indicat Hajizadeh, citat de agenţie. În Iran, majoritatea băncilor sunt de stat.

Citește și: Morawiecki: În loc să lupte cu soldații, Rusia aduce moartea, foametea și hipotermia civililor

Zeci de persoane, în principal manifestanţi, dar şi membri ai forţelor de securitate şi-au pierdut viaţa în cursul mişcării de contestare care a urmat morţii tinerei kurde iraniene Mahsa Amini.

Autorităţile denunţă “tulburări” încurajate de Occident şi au arestat mii de persoane.

Tags: Ahmad HajizadehQomRevolutia Islamicavăl
Categorii: Sinteze