Dirijorul elveţian Charles Dutoit, acuzat de mai multe artiste de hărţuire sexuală, va conduce Orchestra Naţională a Franţei

Publicat:

Dirijorul elveţian Charles Dutoit, vizat de mai multe acuzaţii publice de hărţuire sexuală, va conduce Orchestra Naţională a Franţei (Orchestre National de France) în cadrul unui concert care va avea loc duminică la Paris, informează AFP, potrivit Agerpres.

La sfârşitul anului 2017, Orchestra Simfonică din Montreal (OSM) a deschis o anchetă internă în urma plângerilor de hărţuire sexuală formulate împotriva fostului său director artistic din perioada 1977-2002, ce a fost închisă un an mai târziu, fără a aduce dovezi concludente împotriva dirijorului, care a calificat acuzaţiile drept “şocante”.


Citește și : Acuzaţii de cenzură la Kiev, după demiterea directorului televiziunii publice ucrainene

Charles Dutoit, în vârstă de 82 ani, a fost invitat să dirijeze “La Damnation de Faust”, de Hector Berlioz, la Filarmonica din Paris, înlocuindu-l pe francezul Emmanuel Krivine, în prezent bolnav, a indicat Radio France, care organizează concertul.

Contactat de AFP, Radio France a explicat că această operă complexă necesită un dirijor “experimentat”.

“Dintre toţi dirijorii contactaţi, Charles Dutoit poate să asigure succesul artistic al acestui concert, fiind totodată disponibil în timp scurt”, a explicat Radio France. Directorii acestui post francez au adăugat că decizia a fost luată “după consultarea muzicienilor din cadrul Orchestrei Naţionale a Franţei, a Corului Radio France şi a cvartetului de solişti”.

Soprana Anne-Sophie Schmidt, una dintre persoanele care îl acuză pe Charles Dutoit, s-a declarat însă indignată de această invitaţie, pe care o consideră “deplorabilă”.

“Am aflat cu un anumit dezgust că domnul Dutoit a fost angajat (…), deşi opt artiste din întreaga lume au avut curajul de a îl denunţa pentru hărţuire sexuală”, a scris ea pe Facebook.

Citește și : Zaharova: Moscova va lua măsuri simetrice după retragerea SUA din Tratatul INF

Cu un an în urmă, soprana declarase pentru Journal de Montréal că a fost agresată în 1995. “M-a împins la perete şi m-a sărutat forţat. M-am luptat. Am cunoscut multe colege cărora le-a făcut astfel de lucruri şi care nu îndrăznesc să vorbească”, a adăugat ea.

În urma acuzaţiilor, cel puţin cinci orchestre filarmonice importante au decis să pună capăt colaborării lor cu dirijorul elveţian.

Charles Dutoit şi-a părăsit funcţia din cadrul OSM în 2002, după ce a fost acuzat de mai mulţi muzicieni că era un “tiran” capabil de “cruzime mentală”, potrivit presei canadiene.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.