Discrepanţele rasiale din Europa nu pot fi decuplate de greşelile istorice (raport)

Publicat:

Discrepanţele rasiale din Europa nu pot fi decuplate de greşelile istorice

Discrepanţele rasiale din unele naţiuni europene nu pot fi soluţionate dacă moştenirile colonialismului şi sclaviei sunt ignorate, consideră miercuri un raport al unei reţele de grupuri antirasism la nivelul Uniunii Europene, informează Reuters, potrivit stiripesurse.ro.

Raportul, intitulat “Păcatul original al Europei”, a analizat utilizarea istorică de către şase foste puteri coloniale – Belgia, Franţa, Germania, Regatul Ţărilor de Jos, Portugalia şi Spania – a politicilor şi legislaţiei care excludeau anumite grupuri în funcţie de rasă şi impactul acesteia, care persistă până în zilele noastre.


Citeşte şi: Hezbollah a lansat pentru prima dată o rachetă balistică în direcţia Tel Avivului – Stiripesurse.md

Reţeaua Europeană Împotriva Rasismului, cu sediul la Bruxelles, a apreciat că acele politici şi exploatarea resurselor şi a muncii au contribuit la creşterea economică a fostelor puteri coloniale şi i-au împiedicat pe oamenii de culoare să aibă acces la bogăţie.

Discrepanţele rasiale din Europa nu pot fi decuplate de greşelile istorice

În Olanda, care a transportat cu forţa peste jumătate de milion de africani peste Atlantic, sclavia a fost o afacere profitabilă. Până în 1770, activităţile legate de sclavie reprezentau 5,2% din PIB, potrivit raportului.

În Portugalia, care a traficat aproape 6 milioane de africani, mai mult decât orice altă naţiune europeană, impactul imperiului asupra economiei a atins un nivel substanţial în jurul anului 1800.

“În urmărirea traiectoriilor istorice ale colonizării, sclaviei şi abuzurilor comise de Europa, devine evident că aceste sisteme profund înrădăcinate au creat un impact de durată asupra peisajului socio-economic al Europei”, se arată în raport, care adaugă că mulţi continuă să se confrunte cu discriminarea rasială în educaţie, servicii sociale şi financiare.

Discrepanţele rasiale din Europa nu pot fi decuplate de greşelile istorice

În Franţa, rata sărăciei în rândul persoanelor de origine africană este de 39,5%, de peste două ori mai mare decât a persoanelor de origine europeană. Decalajul salarial persistă şi în alte părţi. Rasismul şi discriminarea se manifestă şi prin aprobarea creditelor ipotecare, stabilirea unui profil financiar de către bănci şi excluderea geografică, arată raportul.

Printre câteva recomandări, Reţeaua Europeană Împotriva Rasismului a solicitat formarea obligatorie împotriva rasismului pentru instituţiile financiare şi bancare, precum şi pentru cei responsabili cu proiectarea şi implementarea politicilor de bunăstare socială.

“Înţelegerea moştenirii coloniale este esenţială pentru elaborarea politicilor care abordează nedreptăţile istorice”, se spune în raport.

Discrepanţele rasiale din Europa nu pot fi decuplate de greşelile istorice

De asemenea, raportul apreciază că orice reparaţie pentru sclavie şi colonialism ar trebui să recunoască legăturile directe dintre condiţiile economice actuale şi exploatarea colonială din trecut. Programele şcolilor ar trebui, de asemenea, să crească gradul de conştientizare.

Problema extrem de controversată a reparaţiilor pentru a aborda greşelile istorice are bătaie lungă, dar a căpătat recent amploare, mai multe instituţii precum Biserica Anglicană şi unele naţiuni recunoscându-şi trecutul.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Primarul orașului New York, Eric Adams, pus sub acuzare

Primarul orașului New York, Eric Adams, pus sub acuzare Primarul orașului New York, Eric Adams, a fost pus sub acuzare pentru cel puțin o acuzație...

Evenimentele Zilei de 27 septembrie în Istorie

Evenimentele Zilei de 27 septembrie în Istorie 27 septembrie este a 270-a zi a calendarului gregorian și a 271-a zi în anii bisecți. 95 zile...

Horoscop 27 septembrie 2024

Horoscop 27 septembrie 2024 Astrologii au veşti bune pentru unele zodii, pe care intuiţia lor extraordinară le salvează din situaţii disperate. În schimb, nativii altor...

Cotaţia argintului este la cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani

Cotaţia argintului este la cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani Cotaţia argintului a atins joi cel mai ridicat nivel de după 2012, pe...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.