Discriminările împotriva minorităţilor naţionale ‘persistă’ în Croaţia, atrage atenţia Consiliul Europei

Publicat:

Discriminările împotriva minorităţilor naţionale ‘persistă’ în Croaţia, mai ales împotriva comunităţilor romă şi sârbă, a atras atenţia Consiliul Europei într-un raport publicat joi, informează AFP, potrivit agerpres.  

În raport, Comitetul consultativ pentru protecţia minorităţilor naţionale recunoaşte că în Croaţia a fost adoptată o legislaţie şi au fost puse în aplicare programe pentru ‘a favoriza egalitatea de tratament’ şi a răspunde cazurilor de discriminare.


Citește și : Jumătate din populaţia adultă a UE a fost vaccinată cu cel puţin o doză de vaccin anti-covid

Dar, în fapt, observă Comitetul, ‘discriminările împotriva unor persoane aparţinând anumitor grupuri persistă, mai ales împotriva minorităţilor naţionale romă şi sârbă’.

Textul subliniază că ‘infracţiunile motivate de ură’ şi ‘afirmaţiile de ură în media şi discursul politic s-au înmulţit’ între 2017 şi 2020, alimentând ‘ascensiunea naţionalismului radical’.

Autorii documentului consideră ‘insuficiente’ punerea în aplicare a ‘legilor antidiscriminare’, precum şi prezenţa minorităţilor în media naţionale.

Conform raportului, dezbaterea publică în Croaţia ‘este dominată de o retorică şi de prejudecăţi anti-minorităţi’, ale căror victime sunt în primul rând comunităţile ‘sârbă şi romă’. Acestea, la fel ca şi comunitatea evreiască, fac obiectul unui ‘revizionism istoric’, mai arată Comitetul.

Prin urmare, el îndeamnă autorităţile croate să definească o ‘strategie globală vizând promovarea dialogului’ şi să predea ‘în toate şcolile’ cultura şi istoria minorităţilor naţionale.

Raportul mai notează că accesul la locuri de muncă rămâne ‘problematic pentru anumite minorităţi’, cum este şi cel la condiţii de locuit pentru familii rome, care trăiesc ‘în tabere ilegale’.

Citește și : Talibanii pun stăpânire pe alte două districte din Afganistan

Pe plan politic, Comitetul consultativ ‘îndeamnă’ autorităţile croate să revadă metodele recensământului pe care se bazează reprezentarea minorităţilor în parlament, astăzi ‘dezechilibrată’.

‘Pragurile fixate pentru a putea beneficia de anumite drepturi acordate minorităţilor sunt prea ridicate şi dezavantajează minorităţile naţionale mai puţin numeroase’, îşi exprimă regretul Comitetul consultativ pentru protecţia minorităţilor naţionale.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Află în ce țară se află cea mai tânără bunică. Are doar 23 de ani

Află în ce țară se află cea mai tânără bunică. Are doar 23 de ani România este ţara care are cea mai tânără bunică, la...

S-a stins din viață Jon Landau, producătorul premiat cu Oscar pentru „Titanic” şi „Avatar”

S-a stins din viață Jon Landau, producătorul premiat cu Oscar pentru „Titanic” şi „Avatar” Jon Landau, producătorul premiat cu Oscar pentru „Titanic” şi „Avatar”, care...

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT)

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT) Un hacker a avut acces la sistemele interne de...

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.