Discuţie telefonică Steinmeier-Xi despre relaţiile germano-chineze, UE, războiul din Ucraina şi COVID

Publicat:

Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier a făcut apel marţi la omologul său chinez Xi Jinping, în cursul unei discuţii telefonice, să îşi ‘folosească influenţa’ pe lângă preşedintele rus Vladimir Putin pentru încetarea războiului din Ucraina, a transmis preşedinţia de la Berlin, informează AFP, potrivit agerpres.  

‘Preşedintele federal Frank-Walter Steinmeier i-a telefonat astăzi preşedintelui chinez Xi Jinping (…). Preşedintele a subliniat interesul comun al Chinei şi al Europei faţă de sfârşitul războiului. El i-a cerut lui Xi Jinping să îşi folosească influenţa asupra Rusiei şi să acţioneze în acest sens pe lângă Putin’, afirmă comunicatul preşedinţiei germane.


Citește și : Coreea de Nord denunţă noua strategie de apărare a Japoniei

Discuţia, care a durat 60 de minute, s-a mai referit la ‘relaţiile bilaterale’ între Berlin şi Beijing, precum şi la ‘situaţia actuală din China în legătură cu COVID’, adaugă aceeaşi sursă.

Steinmeier ‘i-a mulţumit preşedintelui Xi pentru respingerea clară a ameninţărilor nucleare venind din Rusia’, mai arată preşedinţia germană.

Cancelarul german Olaf Scholz, a cărui ţară are interese economice importante în China, a fost, la începutul lui noiembrie, primul lider din G7 care s-a deplasat în China de la debutul pandemiei de COVID-19.

Discuţia telefonică de marţi între preşedinţii Steinmeier şi Xi a avut loc cu ocazia împlinirii a 50 ani de relaţii bilaterale între Republica Federală a Germaniei şi Republica Populară Chineză, mai precizează Berlinul.

La rândul său, presa de stat chineză a informat că preşedintele Xi i-a spus omologului să Steinmeier că ţările lor ar trebui să colaboreze pentru a promova relaţii bune între Beijing şi Uniunea Europeană, fără interferenţa unei terţe părţi, notează Reuters.

Potrivit televiziunii CCTV, Xi i-a spus lui Steinmeier că speră că Germania poate oferi un mediu de lucru corect, transparent şi nediscriminator pentru companiile chineze în Germania, cea mai mare piaţă din UE.

‘Direcţionarea dezvoltării sănătoase şi stabile a relaţiilor China-UE este cea pentru care ar trebui să lucreze împreună China şi Germania’, a afirmat Xi, potrivit CCTV.

Citește și : Volodimir Zelenski face o vizită pe linia frontului

‘China susţine autonomia strategică a UE şi speră că partea europeană va respecta poziţionarea fundamentală a Chinei şi Europei ca parteneri strategici (…) şi principiul că relaţiile China-UE nu sunt dependente şi nu sunt supuse unei terţe părţi’, a mai spus Xi.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE Președintele francez Emmanuel Macron a lansat un avertisment dur cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.