X

Discuţii privind cooperarea militară între Emiratele Arabe Unite şi Arabia Saudită

Omul forte al Emiratelor Arabe Unite (EAU), şeicul Mohammed bin Zayed Al Nahyan, şi viceministrul saudit al apărării, prinţul Khalid bin Salman, au discutat despre ‘cooperarea bilaterală în materie militară’, a relatat luni agenţia oficială de presă din EAU, WAM, citată de AFP, potrivit agerpres.

Întâlnirea – desfăşurată duminică seara la Abu Dhabi – între reprezentanţii celor două principale ţări ale coaliţiei care intervine militar în Yemen împotriva rebelilor houthi intervine în urma unei reacţii pozitive a Riadului la o propunere de armistiţiu din partea insurgenţilor yemeniţi.

Citește și : SUA vor ajuta statele baltice să îşi securizeze reţelele energetice

Într-un mesaj pe Twitter vineri, prinţul Khalid a calificat drept ‘pozitivă’ propunerea rebelilor, dar a indicat că ţara sa aşteaptă ‘aplicarea sa efectivă’.

Riadul conduce o coaliţie militară din 2015 în Yemen în sprijinul forţelor guvernamentale recunoscute de către comunitatea internaţională împotriva rebelilor houthi, susţinuţi de Iran.

La 20 septembrie, insurgenţii houthi au anunţat în mod neaşteptat că sunt gata să facă pace cu Riadul, reiterându-şi iniţiativa de armistiţiu în pofida continuării raidurilor aeriene ale coaliţiei.

Potrivit agenţiei WAM, întâlnirea dintre prinţul moştenitor din EAU şi prinţul saudit au vizat de asemenea ‘provocările cu care se confruntă regiunea Golfului şi consecinţele lor asupra popoarelor din regiune’.

Citește și : Coreea de Nord respinge orice dialog pe dosarul nuclear atât timp cât SUA nu îşi schimbă atitudinea

Tensiunea rămâne la cote înalte în Golf după atacurile împotriva unor instalaţii petroliere saudite la 14 septembrie, revendicate de rebelii houthi, dar atribuite de către Washington şi Riad Iranului, care dezminte orice implicare.

Tags: Abu DhabiEAUhouthiKhalid bin SalmanMohammed bin Zayed Al NahyanYemen
Categorii: Sinteze