Discuţii ruso-americane la Geneva privind dezarmarea nucleară şi securitatea strategică

Publicat:

Ministrul adjunct rus de externe Serghei Riabkov şi-a exprimat vineri speranţa în iniţierea unui dialog stabil cu omologul său american Andrea Thompson în cadrul unei reuniuni pe care urmează să o aibă pe 17 şi 18 iulie la Geneva pentru a aborda chestiuni legate de dezarmarea nucleară şi securitatea strategică, potrivit EFE şi Kommersant, scrie agerpres.

“Este necesară lansarea unui proces structurat şi sper că vom reuşi să facem asta, astfel încât să nu fim obligaţi să ne întâlnim doar din când în când şi nu doar în timpul crizelor acute”, a declarat Riabkov presei la Moscova, la finalul unui eveniment cu ocazia celei de-a 208-a aniversări de la semnarea actului de independenţă a Venezuelei.


Citește și : Macron, gest de reconciliere cu jurnaliștii: nu va desfiinţa sala presei din Palatul Elysee

Exprimându-se cu privire la viitorul dialogului ruso-american în materie de control al armelor, diplomatul rus a declarat că, în pofida existenţei unor contacte între cele două părţi, cum ar fi vizita efectuată în această săptămână la Washington de o delegaţie rusă, Moscova nu are nicio siguranţă în continuitatea acestei relaţii.

“Nu avem certitudinea că ele (contactele) vor avea un caracter regulat şi că vom putea inversa tendinţa de distrugere a acordurilor existente”, a afirmat el.

Apropiata reuniune între Riabkov şi Thompson la Geneva nu este prima, ei întâlnindu-se în luna ianuarie în oraşul Calvino pentru a încerca să salveze – fără succes – Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare în Europa (INF), semnat de Washington şi Moscova în 1987 şi care a fost suspendat de ambele părţi după acuzaţii reciproce de încălcare a pactului.

Riabkov anticipase că dialogul privind stabilitatea strategică dintre cele două ţări va fi reluat în curând, în special pentru a vedea dacă Rusia şi SUA pot prelungi Tratatul de reducere a armelor nucleare, cunoscut sub numele New START sau START III, care expiră în 2021.

Citește și : Noi probleme pentru Salvini: Nava unui ONG german cu 65 de migranţi la bord se îndreaptă spre Italia

După întâlnirea între preşedinţii rus şi american, Vladimir Putin şi respectiv Donald Trump, în marja summitului G20 de la Osaka (Japonia), liderul rus a anunţat că ambii au fost de acord ca şefii diplomaţiei din cele două ţări, Serghei Lavrov şi Mike Pompeo, să iniţieze consultări pentru prelungirea tratatului.

În prezent, New START, care a înlocuit START din 1991, este ultimul pact important privind controlul armelor, semnat între Statele Unite şi Rusia, care rămâne în vigoare.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Republica Moldova ar putea produce energie electrică pentru Ucraina

Republica Moldova ar putea produce energie electrică pentru Ucraina Republica Moldova ar putea produce energie electrică pentru Ucraina în schimbul gazului furnizat de partea ucraineană,...

Proiectul R. Moldova la Mecanismul pentru Interconectarea Europei a fost acceptat

Proiectul R. Moldova la Mecanismul pentru Interconectarea Europei a fost acceptat Proiectul Republicii Moldova, care a fost depus împreună cu colegii din România și din...

Bani din fondul de urgență pentru susținerea populației pe timp de caniculă

Bani din fondul de urgență pentru susținerea populației pe timp de caniculă Guvernul a dispus alocarea banilor din Fondul de Urgență pentru susținerea populației...

Moldovenii sunt îndemnați să economisească energia electrică

Moldovenii sunt îndemnați să economisească energia electrică   Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică îndeamnă consumatorii să economisească energia electrică pe timp de caniculă. Citește și:...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.