Discuţiile de la Viena în dosarul nuclear iranian înregistrează ‘progrese’

Publicat:

Discuţiile de la Viena în dosarul nuclear iranian au înregistrat “progrese” în pofida persistenţei unor “dezacorduri grave”, au raportat sâmbătă participanţii, în timp ce AIEA a confirmat informaţiile transmise de Teheran, referitoare la intenţia de îmbogăţire a uraniului cu 60%, transmite AFP, potrivit agerpres.

Dialogul dintre reprezentanţii Chinei, Franţei, Germaniei, Rusiei, Regatului Unit şi Iranului îşi propune să stabilească ce sancţiuni trebuie să ridice Washingtonul şi ce măsuri trebuie să adopte Teheranul pentru a reveni la respectarea deplină a acordului semnat în 2015.


Citește și : Prinţii William şi Harry au fost văzuţi discutând la încheierea funeraliilor bunicului lor Philip

“După discuţii intense, (…) s-au făcut progrese într-o chestiune deloc facilă”, a declarat pe Twitter, la sfârşitul reuniunii de sâmbătă, reprezentantul Uniunii Europene (UE) Enrique Mora, care conduce negocierile.

Ambasadorul Rusiei la Viena, Mihail Ulyanov, a vorbit, de asemenea, de “progrese despre care participanţii au luat notă cu satisfacţie”, precum şi despre “determinarea” acestora “de a continua negocierile în vederea finalizării cât mai rapide a procesului”.

Diplomatul rus a adăugat că discuţiile vor continua duminică şi săptămâna viitoare la nivel tehnic.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), responsabilă cu monitorizarea programului nuclear iranian, a “verificat” sâmbătă că Iranul a început producţia de UF6 îmbogăţit cu până la 60% U235 (…) la instalaţia pilot de îmbogăţire a combustibilului de la Natanz.

“Potrivit Iranului, nivelul de îmbogăţire a UF6 produs a fost de 55.3% U235. AIEA a prelevat un eşantion de UF6 produs pentru a verifica în mod independent nivelul de îmbogăţire declarat de Iran. Rezultatele acestei analize vor fi comunicate de către agenţie statelor membre în timp util”, a precizat AIEA.

La rândul său, Iranul, care a anunţat vineri lansarea producţiei de uraniu îmbogăţit cu 60%, cea mai flagrantă dezangajare a sa din acordul internaţional de până acum, a menţionat un nou “obiectiv final comun”, adăugând însă existenţa în continuare a unor “dezacorduri serioase”.

“Se pare că există acum un obiectiv final comun pentru noi toţi. Calea de parcurs este, de asemenea, un pic mai bine înţeleasă. Desigur, nu va fi un drum uşor”, a declarat negociatorul iranian Abbas Araghchi.

“Nu înseamnă că dezacordurile ar fi fost rezolvate. Există încă dezacorduri grave care trebuie reduse în viitoarele negocieri”, a adăugat acesta într-o înregistrare video a ministerului de externe iranian pe Telegram.

“Credem că negocierile au ajuns la un stadiu în care părţile pot începe să lucreze la un text comun, cel puţin în domeniile în care există un consens”, a detaliat Araghchi.

Citește și : Portugalia a început campania de vaccinare a profesorilor

Dialogul dintre SUA şi Iran este în prezent unul indirect, fiind mediat de UE.

Fostul preşedinte american Donald Trump a retras SUA din acord în 2018, restabilind, şi ulterior întărind, sancţiunile. Preşedintele Joe Biden a comunicat dorinţa SUA de a reveni în acest pact internaţional, cu condiţia ca Iranul să reia angajamentele nucleare pe care a început să nu le mai respecte după retragerea SUA.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat în ședința din...

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi Te-ai întrebat ce servesc membrii familiei...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.