X

Disidentul cubanez Guillermo Farinas, arestat de marţi

Disidentul cubanez Guillermo Farinas, laureat al Premiului Saharov pentru libertate de gândire al Parlamentului European în 2010, a fost arestat marţi la Santa Clara (centru) şi “face obiectul unei anchete”, a declarat joi pentru AFP mama sa, Alicia Hernandez, scrie agerpres.

Psiholog şi jurnalist în vârstă de 58 de ani, Farinas “face obiectul unei anchete şi mi s-a spus că această anchetă poate dura până la 72 de ore”, a explicat ea, adăugând că l-a putut vizita de două ori pe fiul său la centrul de detenţie din Santa Clara, oraşul lor de reşedinţă, situat la aproximativ 300 de kilometri est de Havana.

Citește și : Eurodeputaţii vor ca Marea Britanie să se adapteze normelor UE

Vineri “vor fi 72 de ore şi vor trebui să decidă dacă să-l elibereze sau dacă această anchetă pe care o desfăşoară şi despre care nu spun la ce se referă duce la un alt rezultat”, a adăugat ea.

Ea a adăugat că Farinas, liderul Forumului Antitotalitar Unit (Fantu), o organizaţie disidentă, a fost arestat când voia să meargă la Havana “pentru o întâlnire de solicitare de viză la o ambasadă a Uniunii Europene”. Dar “el nu a reuşit să părăsească Santa Clara (…). L-au arestat când a ieşit din casă”.

“El este bine, dar numai în aparenţă, pentru că este bolnav, are o mulţime de sechele după acţiunile sale de protest”, a spus Alicia Hernandez, referindu-se la cele treizeci de greve ale foamei prin care opozantul şi-a exprimat din 1995 respingerea guvernului socialist.

Mai mult, “este astmatic, epileptic, a avut patru sau cinci operaţii”.

Potrivit mai multor media de opoziţie, Farinas planificase o călătorie în Spania şi Belgia pentru jumătatea lunii februarie.

Arestarea sa se adaugă celei a lui Jose Daniel Ferrer, în vârstă de 48 de ani, liderul organizaţiei de opoziţie Uniunea Patriotică din Cuba (Unpacu), reţinut de la 1 octombrie la Santiago de Cuba (sud-est) şi acuzat de acte de violenţă, potrivit presei oficiale.

Citește și : Preşedintele Italiei vizitează o şcoală cu copii chinezi pentru a tempera teama de coronavirus

Ferrer a fost unul dintre cei 75 de opozanţi arestaţi în timpul Primăverii Negre din 2003 şi eliberat în 2011, datorită medierii Bisericii Catolice.

Guvernul cubanez, care neagă existenţa prizonierilor politici în Cuba (estimaţi de opoziţie la aproximativ o sută), consideră opoziţia ilegală şi o acuză că este finanţată de Washington.

Tags: Alicia HernandezdetentieGuillermo FarinasPremiului SaharovSanta Clara
Categorii: Știrile zilei